Gangler László volt a vendég a Gyurátz-körben


2013-05-27 20:29:46  | cikk: mo  | 


Gangler László volt a vendég a Gyurátz-körben főképe
Megtelt az evangélikus templom gyülekezeti terme ma estére. A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör soron következő összejövetelén Gangler László ezredes, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér parancsnoka volt a vendég. A pápai származású ezredes több hazai és külföldi szolgálatteljesítés után tavaly nyáron tért vissza Pápára. Megbízott parancsnokként igazgatta a bázis életét, mígnem idén február elsejei hatállyal kinevezték a bázisparancsnoki feladatok ellátására. Gangler László párhuzamot vont a katonai pályájának épülése és a Bázisrepülőtér fejlődése között. Beszélt a magyar hivatásos katonai állományról és a repülőtér feladatairól.

Gangler László mesélt arról is, a főiskolai éveket követően az első állomás Pápa volt 1988-ban. Először harcálláspont megfigyelő beosztásba, majd a Hadműveleti Központ váltásparancsnokává léptették elő. Több mint 10 évig teljesített szolgálatot a városban, majd a budapesti két évet követően 2001-ben a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér törzsfőnökeként tért vissza a városba. 2008-ban Afganisztánban az ISAF, Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítő Csoport törzsfőnökeként teljesített missziós feladatot. Ezt követően 2008-tól egészen 2012 júliusáig az olaszországi Egyesített Légierő Hadműveleti Központ légtér gazdálkodó-tervező főtisztjeként végezte feladatát. Még ugyanabban az évben, augusztusban helyezték újra Pápára, ahol kinevezéséig megbízott parancsnokként tevékenykedett.

Gangler László kiemelte, izgalmas időszak volt, amikor 2001-ben visszakerült Pápára. Ezek voltak a legdolgosabb évek a bázis életében, hiszen újjá kellett építeni a repülőteret.
Az afganisztáni feladatteljesítés kapcsán az ezredes annyit árult el, a legfontosabb az volt, hogy minden magyar katona testi épségét megőrizzék. Minden művelettervezésben ez a cél vezérelte őket. Nem volt könnyű időszak, hiszen több alkalommal komoly veszélynek voltak kitéve. A MH Tartományi Újjáépítő Csoport hármas váltása, amelynek parancsnokhelyettese volt, eredményes munkát végzett Afganisztánban – szögezte le az ezredes.
A bázisparancsnok az olaszországi szolgálatteljesítés tekintetében úgy fogalmazott, az olasz földet második hazájának tekinti, hiszen négyéves szolgálatát családjával, feleségével és két lányával együtt töltötte.
- Életünk legfényesebb lapjai voltak ezek az évek, hiszen a munka mellett több időnk jutott egymásra. Talán soha nem volt ennyi időnk a kirándulásokra, a csodálatos környezet felfedezésére. Mindamellett komoly munkát végeztünk a Hadműveleti Központban – tette hozzá.

Gangler László elárulta azt is, a bázisrepülőtér jelenét és jövőjét meghatározza a Pápán települt Nehéz Légiszállító Ezred támogatása és kiszolgálása. A repülőtér helyzete stabil, és hosszú távon is fejlődés előtt áll – jelentette ki a parancsnok, majd hozzátette: még ebben az esztendőben számos beruházás, infrastrukturális fejlesztés valósul meg a pápai repülőtéren.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!