Közel a határidő - tájékoztató a továbbtanulásról


2010-01-21 20:24:44  | cikk: Tóth Tamara  | 


Január 23-án szombaton kezdődik az általános felvételi eljárás a középiskolába jelentkezőknek, továbbá ezen a napon írják az egységes írásbeli felvételi vizsgákat az érintett 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban. Városunkban a Türr István Gimnázium ad otthont e jeles eseménynek, a gyerekek magyarból és matematikából írnak felvételit. Részben az itt szerzett pontszámok, valamint a felső tagozatos félévi és a tanév végi osztályzatok alapján alakul ki a felvételi pontszám, amellyel jelentkezni fog a gyermek, és amely alapján rangsorolják majd a középfokú intézményekben.

A közoktatási intézmények már közzé tették ponthatáraikat és hogy milyen szakokat, illetve milyen osztályokat indítanak a 2010/2011-es tanévben. Városunkban gimnáziumok esetén van lehetőség a Pápai Református és a Petőfi Sándor Gimnáziumba hatosztályos, valamint a Türr István Gimnáziumba 8 osztályos képzésre, illetve a Türrbe az 5 évfolyamos nyelvi előkészítős osztályba jelentkezni, továbbá a Petőfi Sándor Gimnáziumban angol-magyar két tanítási nyelvű gimnáziumi osztály indul a következő tanévben. Emellett kiváló szakmákat lehet tanulni az Acsády Ignác Szakképző Iskolában és a Pápai Gazdasági Szakképző Iskolában egyaránt. Jelentkezni papíron, formanyomtatványon lehet, illetve ettől az évtől digitálisan is el lehet küldeni a jelentkezési lapot.

Pápán nagyon változatos a közoktatási intézmények profilja, kínálata és fenntartása is. Hiszen megtalálható a települési, továbbá a megyei önkormányzat által fenntartott intézmény, de van egyházi iskola is. Ezeknek az iskoláknak a kínálata sokrétű. A pápaiak abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy szinte nem is kell kimozdulniuk a városból, szinte minden képzési lehetőség adott a városban a gimnáziumtól a szakiskolai képzésekig bezárólag.

- Nagy szerencse ez az itt élőknek, a város iskolavárosi rangjához méltó, ezt igazolja az is, hogy mind a város kistérségéből, de Ajkáról, Győrből, Tapolcáról, Celldömölkről is jelentős számban járnak tanulók városunkba - mondta Rádi Róbert, a Városháza művelődési osztályának vezetője.

Az osztályvezető szerint fontos, hogy mielőtt diákként vagy szülőként kitöltik a jelentkezési lapot, azt jól gondolják meg, közösen beszéljék át otthon.

 - A középiskola választásánál vegyük figyelembe a gyerek tanulmányi átlagát, képességeit. Rendkívül széles Pápa középiskolai kínálata. Tudatosan válasszunk intézményt a gyereknek, gondoljuk végig, hogy milyen az érdeklődési köre, irányultsága, beállítottsága, mely tárgyakra fogékonyabb inkább, mely tárgyakban ért el kiemelkedőbb eredményeket az eddigi tanulmányai során, részt vett-e tanulmányi versenyeken. Ha szakmát választunk a gyermeknek, akkor fontos lenne, hogy ne a divatszakmákat tekintsük a legfontosabbnak. Nem biztos, hogy azért érdemes azt az iskolát választani, mert az általános iskolai osztályból még 3-4 gyermek is azt választotta, hanem olyan szempontból kéne ezt végig gondolni, hogy amikor a gyerek majd elvégzi az adott szakot vagy szakmát, akkor majd el tud-e benne helyezkedni. Sok oldalon közzéteszik a hiányszakmák listáját, érdemes ezeket figyelemmel kísérni, mert én azt gondolom, ami most hiányszakma, az 4-5 év múlva is az lesz - tanácsolta Rádi Róbert.

Az általános iskola 2010. február 19-ig továbbítja a tanulói jelentkezési lapokat a középiskoláknak, a tanulói adatlapok első példányát pedig a Felvételi Központnak. 2010. április 26-ig a felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskolásoknak. A www.kir.hu internetes portálon további hasznos információkat találhatunk a középiskolai felvételikkel kapcsolatban határidőkről és teendőkről egyaránt.

Melyek a hiányszakmák Magyarországon?

A 2007-es OKJ-rendelet egyik melléklete a hiány-szakképesítések régiónkénti jegyzékét tartalmazza.

A hiány-szakképesítések régiónkénti jegyzéke:

Közép-dunántúli régió
- Hegesztő
- Ács, állványozó
- Kőműves

Dél-dunántúli régió
- Hegesztő
- Szerszámkészítő
- Műanyag-feldolgozó

Nyugat-dunántúli régió
- Géplakatos
- Szerkezetlakatos
- Ács, állványozó
- Szakács

Észak-magyarországi régió
- Gépi forgácsoló
- Hegesztő
- Kőműves

Észak-alföldi régió
- Ápoló
- Gépi forgácsoló
- Géplakatos
- Ács, állványozó

Közép-magyarországi régió
- Ács, állványozó
- Kőműves
- Gépi forgácsoló
- Géplakatos

Dél-alföldi régió
- Kőműves
- Szerkezetlakatos

Kapcsolódó anyagok:
- az 1/2006. (II. 17.) OM rendelet jelenleg hatályos állapota


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!