Fékhatásmérő autó a reptéren


2010-01-21 18:00:24  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Fékhatásmérő autó a reptéren főképe
Fékhatásmérővel felszerelt gépjárművet vásárolt a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (HM FLÜ) a Pápa Bázisrepülőtér számára. A beruházás közel 50 millió forintba került. Az autóra szerelt fékhatásmérőt a reptér Támogató Századának üzembentartó és repülőtérkarbantartó szakasza használja – tudtuk meg Balassa Tamás századostól, a Század parancsnokától.

- Ezeket a gépeket polgári repülőtereken is használják, a Ferihegyi repülőtéren például ugyanezzel dolgoznak. A műszer alkalmazása nemcsak a deresedés következtében ajánlott. Egy nagyobb repülőgép leszállás után 3-4 kg gumit hagy a leszállópályán. Ezek a szennyeződések megváltoztatják a súrlódási tényezőt, a pilótáknak viszont tudniuk kell, milyen paraméterek mellett tudnak landolni. Természetesen, ha deresedés, fagyás tapasztalható a pályán, szintén változik a súrlódási érték – magyarázta Vámosi Béla, gépészmérnök.

A fékhatásmérővel felszerelt gépjármű 100 km/h sebesség mellett felméri a pálya súrlódási értékeit, majd továbbítja a pilótának.

- Ez a műszer svéd fejlesztés. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az autó hátuljában a fixen felszerelt mérőkereket haladás közben leengedik, ez állandó csúszásban van. Így mérik a súrlódási jellemzőket, azáltal, hogy a mérőkereket 140 kg-mal nyomják a leszálló pálya irányába. A rendszer rögzíti a fékezőnyomatékot, az adatokat pedig elküldik a pilótának – tájékoztatott a rendszer működéséről Hakan Wahlen, a fejlesztő cég képviselője.
A mérőműszerrel felszerelt gépjármű karbantartása nem különbözik a hagyományos személyautókétól. A mérőkerék gumiabroncsát azonban 40 km után cserélni kell.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!