Családi tárlat a Sportcsarnokban


2013-05-24 21:52:51  | cikk: Babos Petra  | 


Családi tárlat a Sportcsarnokban főképe
Borbély Lajos, Borbély Mónika és Borbély Zsolt közös kiállítását láthatja mától a művészetbarát közönség a Városi Sportcsarnok konferenciatermében. Az Oldalvonalon című kiállítás a három alkotó sport témájú képeiből tevődött össze.  A tárlat megnyitón Unger Tamás alpolgármester, a művésztanár volt tanítványa mondott köszöntőt. Mint kiemelte, ez egy rendkívül különleges tárlat, hiszen még ezidáig nem volt művészcsalád közös kiállításán. Majd egy szép emléket osztott meg a tanár úrról a megjelentekkel.
- Az ablak mellett ültem a Petőfiben, a második padban. A tanár úr pedig mindig az ablak előtt állt, sosem a katedráról próbálta elmagyarázni nekünk a tananyagot, hanem sokkal közelebbről, s ezáltal mi sokkal közvetlenebbnek és közelibbnek érezhettünk az ő mondanivalóját – mondta Unger Tamás.
- Az egyvonalas képei az életünkhöz hasonlóak, egy vonalban sok színnel, nagyon sok hullámmal, visszatéréssel és kereszteződéssel, oktatáson, tanításon és ismeretátadáson keresztül, biztosan mindig volt egy vonal, egy átfogó ív, ami pedig nem volt más, mint a művészet, ami végigkíséri az ő életét. A mai nappal egy olyan életmű darabjait láthatjuk, amely büszke lehet, amit elért eddig, a számos kiállításra és tanulmányra, amely született az elmúlt 65 évben. Ez egy olyan gazdag kincstár, amelyet a tanár úr sikerrel tudott továbbadni gyermekeinek is.
Végül jó egészséget, sok boldogságot és örömet kívánt a művész 65. születésnapján.

Pápán ki is nem ismerné Borbély Lajos nevét? Alkotásainak témája rendkívül sokoldalú, hiszen épületeket, tájképeket és utcarészleteket is szívesen rajzol, fest. Egyedi festményei, grafikái egy része szintén városunk szép épületeit, utcáit örökítik meg. Egy Pápára érkező turista számára ezek a képek néma városnézéssel érnek fel. A mostani kiállításon az ő, a fia és lánya sport képeiben gyönyörködhetünk. A kiváló művésztanártól a sport sem áll távol, hiszen gyakorlati személygépkocsi-vezető oktató volt és gépjárműbarát szakkört is vezetett. A helyi Autóklub csoportja és a pápai Közlekedésbiztonsági Tanács Gépjárművezető Szakbizottsága szervezésében indított versenyen az autósok vetélkedőjének versenyen kívüli különdíját Borbély Lajos, a gépjárművezetői munkaközösség oktatója nyerte. Emellett az „Alkotmány Kupa” országos meghívásos autós ügyességi versenyen első helyezett lett.
Borbély Lajos általános iskolai tanulmányait Kemeneshőgyészen, vagyis szülőfalujában végezte. Ezt követően a Közgazdasági Szakközépiskolába járt, majd a pécsi Tanárképző Főiskolára jelentkezett földrajz-rajz szakra. Ekkor kezdte egyedi művészi stílusát kialakítani. Azóta képeit egyetlen vonal alkotja. Kiállító művész lett kollektív tárlatokon hazánkban és külföldön. Tanári pályafutását a Hámán Kató Általános Iskolában kezdte, ahol először csak földrajzot, később pedig csak rajzot tanított. Sikeres oktatói vizsgát tett a gépjárművezetői vizsgabizottság előtt, s gyakorlati személygépkocsi-vezető oktatóvá vált. Később az Erkel-iskolában folytatta tanári pályáját, ahol gépjárműbarát szakkört vezetett. 1977-ben született fia, Zsolt, s ekkor végezte el a Képzőművészeti Főiskolát. 1980-ban megszületett lánya, Mónika is. Tanított még a Petőfi Sándor Gimnáziumban, a Zalka Máté Általános Iskolában és a Türr István Gimnáziumban is.
Rengeteg diákját sikerült „megfertőznie” a képzőművészettel. „A rajz világnyelv. Bármerre járok, rajzaim segítségével mindig tudok kommunikálni”- vallja a művész.
Tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. 5 évig vezette a Pedagógus Művelődési Otthont. Szellemi atyja a Szűkebb Pátriánknak, amelyet Huszár János tanár úrral együtt indított útjára. Városszeretetét idegenvezetői munkája is alátámasztja. Volt a Művelődési Csoport, majd osztály vezetője is. 11 évig volt a Nemzetközi Játékfesztivál főszervezője. Azt tartja jó játéknak, „amely fejleszti az ember logikai képességét, ügyességét, kreatív gondolkodásra nevel”. Ezért is vállalta szívesen a Nemzetközi Játékfesztivál szervezését. Elnökségi tagja lett a Pápai Művelődéstörténeti Társaságnak. A Somlói Borrend mestere. 5 éven keresztül főszervezője volt a Borfesztiválnak. Részt vett a város oktatási szerkezetének átalakításában, a közoktatási-közművelődési koncepció kialakításában, a Kiállítóhelyek és Rendezvények Koordinációs Központja igazgatója volt.
Első önálló kiállítására 50 éves korában került sor. Nevéhez fűződik az A. Tóth Sándor által szervezett Pápai Tárlat újraindítása. Ez a művészek kollektív kiállítása. Az amatőr alkotók tárlatát, a Pápai Artot is ő indította el. Több mint 12 esztendeje vezeti a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kört. A millennium évétől evangélikus presbiter lett. Vezeti az általa elindított képzőművész közösséget, a Tizenkettes Színkört. A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete Közép-dunántúli Régiójának vezetője lett, tagja a Képzőművészeti Tanácsnak.

A hármas kiállítást Szalai Attila, a Pápa Városi Televízió munkatársa, a Pápai Autósport Szövetség elnöke nyitotta meg az érdeklődők előtt.
- Oldalvonalon. Nagyon találó cím. Azt gondolom, ha az élet értelmét és csodáit keressük, néha kicsit félre kell állni, és oldalról nézni, figyelni. Tesszük ezt akkor is, amikor Lajos bácsi, Mónika és Zsolt itt kiállított műveit engedjük magunkba - hangsúlyozta Szalai Attila, majd az alkotásokról beszélt.
- Lajos bácsi egyedülálló egyvonalas technikájával készült képeit nézve elsősorban a precizitás, a pontosság jut eszembe. Minden bizonnyal rajzolt már mindenki labirintusból kivezető vonalat különböző játékos rejtvényekben. Csak egy út van. Csak egy vonal a látvány labirintusában, és ezt Borbély Lajos megtalálta. Fia, Zsolt kissé átfogalmazta ezt. Keleti harcművészet művelőjeként, melynek hatása stílusában egyértelműen nyomon követhető, a sportolót nem pillanatfelvételen, hanem mozgásában ábrázolja, szintén egyetlen vonallal. Mónika más oldalon egészíti ki az életművet. Az ő életében sem maradhatott el, hogy oldalvonalon szemlélje a világot. A tárlatra kisméretű grafikáit hozta el, melyeken a vonalas precizitás nyomon követhető, hiszen ezek a képek klasszikus töltőtollal készültek – méltatta a kiállítást a Pápai Autósport Szövetségének elnöke.
A megnyitón közreműködött a Ribillio Andante jazz trió.
A kiállítás június 23-ig tekinthető meg, hétköznapokon 8 és 20 óra között, illetve rendezvényekhez kötődően.

A megnyitót követően Nagy Imre újságíró mutatta be a Gerencsér Hajnalka által szerkesztett Borbély Lajos tanár úr 65 éves című könyvét, amely válogatás a művész szellemi termékeiből, a képzőművészeti alkotásaiból, nyomtatott dokumentumokból és a róla írt sajtóhírekből a művésztanár 65. születésnapjára. A könyv negyven fejezetből, s négy részből áll, sok fotóval, idézettel és újságcikkel. A borítón a művész alkotás közben látható, a hátlapon pedig a monogramjában vannak kis, bélyegkép méretű alkotásai.
A kötet egy igazi csapatmunka, az ajánlót dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő írta, lektorálta Nagy Imre újságíró, gépre vitte Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna.
Gerencsér Hajnalka, a művésztanár egyik tanítványa, a könyv szerkesztője, érdeklődésünkre elmondta, a tavalyi téli szünetben állt neki a könyv szerkesztésének, ami nagy munka volt, de örült, hogy a tanáráról összeállíthatott egy könyvet. A kötetnek tervezik a folytatását is, melyben a művésztanár kiállításmegnyitó beszédei, publikációi és grafikái szerepelnének.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!