Kiállítás a Szent Anna plébánia 70 évéről


2013-05-15 22:42:52  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kiállítás a Szent Anna plébánia 70 évéről főképe
A Szent Anna plébánia története címmel nyílt kiállítás ma délután a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárának udvari nagytermében. A tárlatot a Szent Anna kápolna plébánia rangra emelésének 70. évfordulója alkalmából állították össze a levéltár munkatársai.
A kiállítás-megnyitón Petrik Iván levéltáros, valamint ifj. Hermann István, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatója köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. A levéltár-igazgató tartalmasnak és rendkívül érdekesnek nevezte a kiállítási anyagot, majd gondolatai után Nagy Tibor hegedűtanár, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatóhelyettese hegedűjátékkal járult hozzá az ünnepi rendezvényhez.
A tárlatot dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg. Mint mondta, amikor a jövőt tervezve azt szeretnénk, hogy sokáig létezzen és fejlődjön ez a plébánia, akkor időnként vissza kell mennünk a múltba, ahol erőt meríthetünk őseink fáradozásából, munkájából, hitéből. – A templom hozzátartozik a keresztény közösséghez. Amikor a templomban elhelyezik az oltári szentséget, amikor idejönnek az emberek, hogy itt imádkozzanak, és amikor a templom kezd családi otthonná válni egy közösség számára, akkor tölti be igazán a rendeltetését – fogalmazott dr. Márfi Gyula.
Az ünnepélyes beszédek után Petrik Iván bemutatta a kiállítást a jelenlévőknek. Megtudtuk tőle, 1943-ban emelték plébánia rangra a Szent Anna kápolnát, a tárlat pedig legfőképpen erre a jeles alkalomra fókuszál. Ugyanakkor ez a gazdag összeállítás ismerteti, feltárja az előzményeket is, hiszen ezen a területen már a 18. század közepén is templom állt.
– A kiállításon megtekinthető egyebek mellett a plébánia Historia Domusa, azaz a háztörténete, amit 1943 óta vezettek, és mivel Molnár István, az első itteni plébános történész is volt, korábbi adatokat is összegyűjtötte, feljegyzett. Ebben a Historia Domusban találhatóak olyan várostörténeti források a 18. századból, ami máshol nem fellelhető, és ez igazán különlegessé, értékessé teszi ezt a kiállítási anyagot – mutatott rá Petrik Iván.
A levéltáros hozzátette, a széleskörű összefogás eredményeként megvalósuló tárlat összeállításához számos dokumentumot kaptak a Veszprémi Érseki Levéltártól, a Jókai Mór Városi Könyvtártól, a Szent Anna Római Katolikus óvodától, a Szent Anna plébániától, valamint a hívektől.
A kiállítás-megnyitó után az ünnepség a Szent Anna templomban folytatódott hálaadó szentmisével.

A Szent Anna plébánia történetét bemutató tárlat 2014. április 30-ig látogatható a pápai levéltár nyitvatartási idejében.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!