Defibrillátort vásárolt a pápai vízilabda csapat


2013-05-15 13:02:41  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Defibrillátort vásárolt a pápai vízilabda csapat főképe
Korábban már beszámoltunk arról, hogy 2011-től a gazdasági társaságok nyereségadójukból támogathatják a látványsportágakat. Pápán a labdarúgó, kézilabda, kosárlabda egyesületek, valamint a vízilabda klub pályázhatott. A Pápai SE-Termál sikeresen tette ezt meg, hiszen a celldömölki, pápai cégeknek és magánszemélyeknek köszönhetően 8,4 millió forintot gyűjtöttek össze utánpótláscsapataik számára. A befolyó összegből tárgyi eszközeiket fejlesztették, emellett egy defibrillátor készüléket is rendeltek, mely a napokban érkezett meg a Várkertfürdőbe. A TAO pályázatnak köszönhetően mostantól egy ilyen készülék őrzi a fürdőzők és a sportolni vágyók biztonságát. Az életmentő eszközt Kürti József mentőállomás-vezető ismertette az úszómesterekkel, az egyesület edzőjével, sportolóival.
- A kórházon kívüli esetek 60-70 százalékában a hirtelen szívmegállások hátterében a kamrafibrilláció (a szív kamráinak izmai szabálytalanul, kis csoportonként ránganak) áll – mondta el az oktatáson Kürti József. Hangsúlyozni szeretném, hogy az újraélesztésnek nem pótszere ez a készülék, hanem a melléktevékenysége, hiszen csak az újraélesztés után lehet használni. Fontos információ, hogy nem szabad alkalmazni, ha a test vizes vagy izzadt, vagy a beteg teste száraz, de vizes fürdőruhát visel. Az eszköz felhelyezés után már analizálja is a beteget és irányít is minket, használatkor el kell távolodni a szerencsétlenül járt embertől, hiszen bennünk is komoly kárt tehet.
A félautomata külső defibrillátor segítségével a defibrillálást tehát már a laikus elsősegélynyújtó is képes elvégezni - jóval a mentő megérkezése előtt. A készülék a beteg mellkasára helyezett elektródapáron keresztül elemzi a beteg szívritmusát, felismeri a kamrafibrillációt és a segélynyújtó a sokk gomb megnyomásával ugyanazon az elektródapáron keresztül leadja a sokkot. Egyszerűségének, magyar nyelvű utasításainak köszönhetően kezelését bárki elsajátíthatja egy négy-öt órás tanfolyamon.
- Nagyon örülünk, hogy ehhez a közel félmillió forint értékű készülékhez hozzájutottunk, hiszen biztonságosabbá teszi a létesítményt, az itt rendezett sporteseményeket. Kovács Antallal, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. vezérigazgatójával egyeztetve úgy döntöttünk, a műszert az uszoda orvosi szobájában helyezzük el, bárki, aki az oktatáson részt vett, hozzáférhet – mondta el Cseh László, az egyesület edzője.

Képek:

A keringésmegállások döntő hányadát hirtelen szívhalál okozza, amely Magyarországon vezető halálok. Megdöbbentő adat, de Magyarországon minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívüli hirtelen szívhalálban. A legtöbb esetben a beteg túlélési esélye azon múlik, hogy megtörténik-e mihamarabb a defibrillálás. Fontos tény az, hogy akármennyire gyorsan telefonálunk, a mentők 4-5 perc alatt nem tudnak a helyszínre érkezni - az európai norma 15 perc -, és minden, defibrillálás nélkül eltöltött perc 8-10 százalékkal csökkenti a túlélés esélyét. Az öt percen belül elkezdett ellátástól várható maradandó károsodások nélküli felépülés - tíz perc után ez az esély minimális.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!