TIE foglalkozások a Káva Kulturális Műhely közreműködésével


2010-01-20 21:07:12  | cikk: Tóth Tamara  | 


2010 januárjától szinte minden nap elkezdődik városunkban valamilyen programsorozat a Jókai Mór Művelődési Központ TUDÁS-SZÍN-TÉR közművelődés a közoktatásért projektének keretein belül. Ma és tegnap a középiskolás, 14-15 éves korosztály számára TIE-foglalkozások kezdődtek a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében a Káva Kulturális Műhely színészeinek megvalósításában. A TIE angol rövidítés, a Theater in Education szókapcsolatból ered, magyarul annyit jelent: „színház a nevelésben”.

- A módszer arra a hatásra épül, amely a színházi előadások során, a katarzis segítségével érhető el a közönség körében. Ezt a hatást erősítik fel, a látottakat segítik feldolgozni az előadást követő kompetenciafejlesztő foglalkozások. A közönség megtekint egy olyan színházi előadást, amely e korosztály problémáiról szól. Ezt követően drámapedagógus segítségével játékosan, interaktív módon dolgozzák fel a gyerekek azokat a problémákat, amelyeket az előadás felvetett, és amelyekkel saját életükben is találkozhatnak, mint például: kábítószerezés, iskolai nehézségek, hátrányos életkörülmények, a gyermekközösségekben felmerülő kapcsolati konfliktusok- tudtuk meg Baloghné Uracs Marianntól, a program szakmai koordinátorától.

A két nap alatt összesen négy komplex színházi foglalkozáson vettek részt a 14-15 éves fiatalok a Türr István Gimnáziumból, a Petőfi Sándor Gimnáziumból és a Pápai Református Gimnáziumból és a Weöres Sándor Általános Iskolából. A Káva Kulturális Műhely BÁBOK című előadásában szereplő színházi jelenetek Georg Büchner szövegei és a csoport improvizációi alapján születtek.

 - Egy színházi játék a fiatalok számára a szabadságról és a kompromisszumokról. Közös gondolkodás arról, hogyan találhatunk önmagunkra a szerepek és elvárások sűrűjében-tette hozzá a szakmai koordinátor.

A TIE-program következő négy foglalkozása 2010 áprilisában kezdődnek. Akkor az általános iskolás,10-14 éves korú gyermekeknek fog szólni az előadás, melynek címe Fogaskerék. Nemcsak a média, hanem a valóság is gyakran szembesít bennünket az iskolai erőszakkal: gyerek gyereket, gyerek tanárt, szülő gyereket…, és fel sem lehet sorolni a variációkat, ki kit mivel bánt. Ezt a témát járja körbe a csoport darabja. Közös gondolkodásra hívja a jelenlévőket: mit lehet tenni. A programot a Nem Art színjátszó csoport, Horváthné Árvai Mária és Tegyi Tibor drámatanárok közreműködésével láthatjuk majd.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!