Szonátaest a Bartók Zeneiskolában


2010-01-20 18:06:32  | cikk: Babos Petra  | 


Tegnap este 6 órától hallhatták a zenekedvelők a Bartók Béla Zeneiskola dísztermében Csalog Gábor (zongora) és Varga István (cselló) szonátaestjét.
Az est során felcsendült Debussy: d-moll szonáta csellóra és zongorára, Chopin: g-moll szonáta csellóra és zongorára majd Sosztakovics: d-moll szonáta csellóra és zongorára darabjai.

Csalog Gábor 1960-ban született Budapesten, 6 éves korában kezdett zongorázni, 11 évesen bekerült a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola különleges tehetségekkel foglalkozó osztályába. Tanárai Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Kurtág György, Ránki Dezső és Schiff András voltak. 1982-től Sebők György asszisztense volt az amerikai Indiana Egyetemen. Főiskolai évei óta rendszeresen játszik kortárs zenét, több zeneszerzővel közvetlen munkakapcsolatban is áll (pl. Kurtág György és Sáry László). Az ezredfordulótól kezdve fontos szerepet vállalt Ligeti György zongoraműveinek magyarországi bemutatásában. Repertoárjában egyenrangúként szerepel a régebbi korok zenéje, melyből sok ritkaságot is műsorra tűz. Magyarországi szóló és kamarahangversenyei mellett csaknem minden európai országban, és az USA-ban is koncertezett.  Hazai és külföldi koncertjei mellett számos rádió- és lemezfelvételt készített, sok kortárs mű bemutatója fűződik nevéhez. 1990-ben jelent meg első szólóalbuma, amelyen Schumann és Szkrjabin műveket ad elő. A Bartók-konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kamarazene tanára. A Könemann Music Budapest Chopin-összkiadásának közreadója. 2003-ban Liszt-díjjal tüntették ki.

Varga István 1955-ben született Szabadkán. Viktor Jakovcicnál, Mező Lászlónál, André Navarránál és Maurice Gendronnál tanult. 1999-ig Jugoszláviában élt, ahol a belgrádi és az újvidéki Zeneakadémián tanított. Megalapította a „Camerata Academica" kamarazenekart és a „Goldberg" vonóstriót, amelyeket Jugoszlávia vezető együtteseiként tartottak számon. Az Újvidéki Zenei Ünnepségek művészeti igazgatójaként nemzetközi kamarazenei fesztivált szervezett, melyen neves művészekkel működött együtt. Jelentős jugoszláv zeneszerzők írtak neki műveket. A Jugoszláv Zeneszerzők Egyesülete külön kitüntetésben részesítette a jugoszláv zene fejlődésében nyújtott teljesítményért. Szólistaként hangversenyezett Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Svájcban és Oroszországban. Tagja a párizsi Cordes et Pics egyesületnek, melynek szervezésében hangversenyeken lép fel és kurzusokat tart Franciaországban. 1999 óta Magyarországon tartózkodik; a Bartók Konzervatórium cselló és kamarazene tanára.

- Nálunk már hagyomány, hogy minden évben meghívunk elismert művészeket. Most januárban Varga Istvánt és Csalog Gábort kértük fel, akik csellón illetve zongorán játszottak komolyzenét Debussy-től, Chopin-tól és Sosztakovics-tól. Ezek a darabok nem kimondottan zeneiskolai témák, de úgy gondolom, hogy nagyon jó, hogy növendékeink és persze mindenki hallja és látja, hová „lehet eljutni”, ha valaki tehetséges a zene valamely területén - mondta el Falaki Csaba, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!