Giró-Szász András: minden témából nagyon felkészültnek kell lennem


2013-05-09 23:31:20  | cikk: HuHa  | 


Giró-Szász András: minden témából nagyon felkészültnek kell lennem főképe
Giró-Szász András volt a vendége a Pápai Polgári Kör májusi összejövetelének. A korábban politikai szakértőként dolgozó kormányszóvivő 2011 őszétől tölti be új pozícióját, ma esti pápai előadásán munkájáról, az ország helyzetéről valamint a kormány döntéseiről, célkitűzéseiről beszélt az Ipartestületi Székház nagytermét megtöltő tagság és érdeklődő közönség előtt. A rendezvényt megelőzően Rabi Istvántól, a kör elnökétől tíz percet kaptunk a vendéggel való beszélgetésre, mire Giró-Szász András mosolyogva vágott vissza: annyit nem is tudok beszélni. Ebből a viccelődésből adta is magát az első kérdés: a kormányszóvivőnek nem az a dolga, hogy sokat beszéljen, ha kell?
-A kormányszóvivőnek az a dolga, hogy pont annyit beszéljen, amennyivel el lehet mondani azt, amit el kell mondani – váltott komolyra és kezdett mesélni a kormányszóvivői feladatokról. Mint mondta, munkája során minden döntéshozói közegben részt vesz megfigyelőként.
-Ez azért szükséges, hogy utána el tudjam mondani az állampolgároknak, hogy az őket érintő kérdésekben mi miért történik, mit miért döntött a kormány, milyen következményekkel, hatásokkal jár a döntés. Így tágabb kontextusban, összefüggésben látják az emberek azokat a döntéseket, melyek a hétköznapjaikat éppúgy befolyásolják, mint a jövőjüket – magyarázta, hozzátéve, bár munkája során mások döntéseiről beszél, abban a szerencsés helyzetben van, hogy nem kellett még az „arcát adni” olyasmihez, amivel nem értett egyet. Feladata rengeteg tárgyalásból, megbeszélésből, egyeztetésből és természetesen rengeteg médiaszereplésből áll. Ez utóbbiról egyébként úgy fogalmazott, korábbi munkája során már nagy tapasztalatokat szerzett a sajtóval kapcsolatban - bár az egészen más szituáció volt -, de általában most is jó tapasztalatokról beszélhet.
-Egyetlen egy dolgot nem szeretek, amikor a sajtónak van egy prekoncepciója és ha mást hall, akkor is ragaszkodik hozzá.
A kormányszóvivő arról is mesélt, munkájának egyik sajátossága, hogy a médiában való megjelenéskor nagyon ritkán lehet tudni előre, hogy miről kérdezik az embert, ezért mindenből nagyon fel kell készülnie, hogy érdemi válaszokat tudjon adni. 
A polgári körben tett látogatása előtti interjúban a közelmúlt „slágertémái” közül kettőt választottunk, és a rezsicsökkentésről valamint a trafiktörvényről kérdeztük.
-A trafiktörvénnyel kapcsolatban határozott és egyértelmű a kormány álláspontja. Természetesen vannak olyanok, akik elindultak a pályázaton és vesztesek lettek és természetesen vannak olyanok, akiket ez az egész pályáztatási rendszer negatívan érintett. Ők elsősorban azok, akik a dohánygyártásból és a dohánykereskedelemből a legnagyobb profitot tették zsebre az elmúlt években – fogalmazott. Ez évente több tízmilliárd forintra tehető, vagyis tíz év alatt több százmillióról van szó, és ez kivándorolt Magyarországról, ahelyett, hogy itthon maradt volna a magyar vállalkozások zsebében. Arra, hogy a pályázatok elbírálásának eredményéből komoly politikai vita keletkezett, úgy reagált, amint azt a miniszterelnök és a miniszterelnökséget vezető államtitkár is elmondta, egy olyan pályázatban, ahol ötezer-ötszáz pályáztatási helyet döntöttek el, ott óhatatlanul van benne fideszes, mszp-s, lmp-s és jobbikos is, de a kormány számára az a fontos, hogy hazai vállalkozókról van szó, szemben a multinacionális cégek láncaival.
A rezsicsökkentéssel kapcsolatban kiemelte, az eddigi kormányzati elképzelések megvalósultak, akár a gáz, a villany és a távhővel kapcsolatban, akár a most ezeket kiegészítő szolgáltatások tekintetében.
-A kormány álláspontja és az ebből levezetett cselekvése egyértelmű, az Országgyűlés és a kormánypártok is elköteleződtek emellett, a kormány által létrehozott munkacsoport pedig azon dolgozik, hogy ez ne az utolsó lépés legyen ezen a területen. A fizetés és a rezsire elköltött pénz arányát tekintve Magyarország az egyik legrosszabb helyen áll Európában, ezen mindenképpen javítani kell. A kormánynak sokkal kisebb beleszólása van a bérek nagyarányú emelésébe, viszont az árszabályozással tud a rezsin csökkenteni és ezáltal a magyar lakosság mindennapi terhein enyhíteni. Ez egy olyan feladat a magyar kormány számára, amely feladattal lényegében a 2002 és 2010 közötti kormányok azon politikáját próbálja orvosolni, ami révén ez idő alatt megháromszorozódott a gáz és a villany ára.
A rezsicsökkentést ért külföldi támadásokról szólva hozzátette, mivel a magyarországi energiaszektorban jelentős a külföldi tulajdon, nagy multinacionális cégek uralják ezt a piacot, így természetes, hogy nekik fáj az, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben biztosan hazavitt és a zsebben tudott profitjuk nagy arányban csökken. A kormánynak azonban nem az a feladata, hogy ezeknek a cégeknek a helyzetét javítsa, ezeknek a cégeknek az anyaországok kormányainak kell a helyzetét javítania és nyilván így ez összefügg az országgal szembeni uniós és más támadásokkal. A magyar kormány azonban eltökélt abban, hogy a magyar állampolgárok, magyar választók érdekeit megvédi ezen a területen.
És hogy miként telnek a napok egy kormányszóvivő számára, Giró-Szász Andrást erről is kérdeztük. Mint elmesélte, egy átlagos nap hosszú, mint jellemzően a munkából élő magyar embereké. Napi 14-16 órát dolgozik, reggel hatkor kezd és 22-23 óra körül végez. A hétvégéi viszont olyanok, mint egy átlagos embernek, kivéve, ha közbeszól a politika.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!