Speciális vers- és prózamondó verseny a Ballában


2013-05-06 18:48:47  | cikk: mo  | 


Speciális vers- és prózamondó verseny a Ballában főképe
Minden évben más-más település oktatási intézménye szervezi azt a megyei vers-és prózamondó versenyt, amelynek idén a Balla Róbert Téri Általános Iskola adott otthont. Tapolca, Veszprém és Várpalota után most Pápán volt a sor, itt gyűltek össze az irodalmat kedvelő diákok. A tanulásban akadályozott fiatalok számára meghirdetett megyei megmérettetésen 32 tanuló vett részt. 
- A mi iskolatípusunkban nagyon kevés lehetőség adódik arra, hogy integráltan versenyeztessük a gyerekeket. Képességeik nincsenek olyan szinten, mint a többségi társaiké. Ezért van nagy szükség a maihoz hasonló versenyekre. Bár kapunk meghívást a Weöres-iskola és az evangélikus általános iskola vers-, próza- és mesemondó versenyeire, de ottani szereplésüket kudarcként élik meg tanulóink – adott tájékoztatást Csutiné Papp Orsolya, a Balla-iskola igazgatója.

Három kategóriában zajlott a megmérettetés, külön értékelték az alsósok, a felső tagozatosok és a szakiskolai képzésben résztvevő fiatalok teljesítményét. A szervező intézmény vezetője elmondta, az iskolákban előválogató verseny is volt, így a megyei forduló pápai megmérettetésére csak a legjobbak jöhettek el. A diákok pedagógusok segítségével választották ki az alkotásokat. Csutiné Papp Orsolya megjegyezte, a kicsiknél jellemzőek a rövid, tömör versek, a felsősök és a szakiskolások már a hosszabb prózákkal is szépen megbirkóztak. A gyerekek lelkesen készültek a megmérettetésre, sokszor tanórán kívüli foglalkozások keretében gyakorolták a kiválasztott irodalmi alkotásokat.

A zsűri a Balla-iskola tanáraiból és nyugalmazott pedagógusaiból állt. Értékelésük szerint a diákok rendkívül jól teljesítettek. Ügyeltek a megjelenésükre, a kiejtésükre, és élmény volt hallgatni az általuk előadott verseket és prózákat – derült ki a megmérettetésen. Az első három helyezést elért diákok könyvjutalomban részesültek, melyet a Sérült Gyermekek Egészséges Neveléséért Alapítvány biztosított a versenyzőknek.   

Képek:

Versmondó
alsó tagozat
László Benjámin (Várpalota)
felkészítő Turainé Morvai Ildikó)
Papp Patrik (Várpalota)
felkészítő: Dreska Éva
Horváth Krisztina (Tapolca)
felkészítő: Frang Vivien

felső tagozat
Farkas Krisztina (Tapolca)
felkészítő: Éder Márta
Domonkos Patrik (Pápa)
felkészítő: Kiss Krisztina
Csörgics Andrea (Pápa)
felkészítő: Nagy Rita

speciális szakiskola
Suha Bernadett (Ajka)
felkészítő: Katzlerné Zsigmond Anikó
Gregor Péter (Ajka)
felkészítő: Sághyné Léki Jolán
Kertész Zsuzsanna (Veszprém)
felkészítő: Redler Mariann

Prózamondó
alsó tagozat
Orsós Richárd (Tapolca)
felkészítő: Frang Vivien
Vajda Fatima (Várpalota)
felkészítő: Dreska Éva
László Benjamin (Várpalota)
felkészítő: Turainé Morvai Ildikó

felső tagozat
Kozák Dávid (Pápa)
felkészítő: Nagy Rita
Kolompár Gabriella (Pápa)
felkészítő: Nagy Rita

speciális szakiskola
Horváth József (Pápa)
felkészítő: Fribékné Hochhaus Mária
Simon Rozália (Pápa)
felkészítő: Kiss Krisztina

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!