Sikeres volt a nemzetiségi hét a Munkácsyban


2013-05-06 18:32:20  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Sikeres volt a nemzetiségi hét a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Általános Iskola a tanév során több alkalommal szervez projektheteket, melyek keretein belül a diákok egy-egy témával foglalkoznak. Az idei tanév utolsó témája a nemzetiség volt, mely programot április 29. és május 3. között rendeztek meg. A 7. n osztályosok a „Zweiglein”, azaz az Ágacska történetét dolgozták fel, mellyel közelebb kerülhettek a magyarországi németek történetéhez, a régi sváb hagyományokhoz, szokásokhoz. A diákok a hét során számos színes programon vehettek részt. A projektet egy kiállítás zárta, melyen az elmúlt hét eseményeit mutatták be a tanulók.
Szücs Judit, az idegennyelvi munkaközösség vezetője érdeklődésünkre elmondta, az iskola mindig is nagy hangsúlyt fektetett a német, illetve sváb hagyományok megismerésére, ápolására és őrzésére.
- Nagyon tartalmas hetet zártunk, sok-sok élményszerű rendezvényünk volt. Hétfőn kilátogattunk Gannára, ahol Kőszegi József, iskolánk két tanulójának nagypapája mesélt hitelesen a svábokról. Jártunk a tájházban is és a mauzóleumban. Délelőtt pedig rendkívüli nemzetiségi órát tartottunk. Kedden több mint 90 kékfestő terítőt mintáztunk meg Gerencsér Zsolt segítségével. Szerdán aztán négy helyszínen zajlottak az események. Az intézmény kis aulájában az iskola zenekara kíséretében sváb tánclépéseket sajátíthattak el a tanulók, valamint interaktív foglalkozásokon vehettek részt, sőt még sváb ételeket is kóstolhattak. Míg egy másik teremben pedig Kőszegi József mesélt a sváb hagyományokról. Nagyon népszerű volt a babakészítés is, amit Beszprémi Vendelné babagyűjtő közreműködésével próbálhattak ki a résztvevők. Péntek délután pedig a kiállítási anyagot állították össze az osztály tanulói – tájékoztatta hírportálunkat Szücs Judit.
Kapcsándi Regina 8. n osztályos tanuló elmondása szerint nagyon tetszett neki a projekthét. A fordító versenyen részt is vett, amit nem tartott túl nehéznek. Regina már óvodás kora óta tanul németül.
A projekthét keretein belül egy rajz- és egy fordító pályázatot is kiírtak a szervezők, melynek eredményhirdetését ma reggel tartották az iskola aulájában.
A program a 7.n osztályosok nemzetiségi héten szerezett élményeiről szóló fényképes vetítésével zárult.

Képek:

Eredemények:
Fordítói verseny:
1-2 korcsoport:
1. Müller Laura 7.n
2. Tibold Márton 7. n
3. Nagy Kitti 8.n
Rajz verseny:
1. Szautner Flóra 1.n
2. Gyenes Emese 1.n
3. Tóth Petra 2.n

3-4. korcsoport
1. Németh Bálint 4.n
2. Kőszegi András 4.n
3. Pap Nadin 4.n
Különdíj: 3.n osztály

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!