A magyar írásbeli befejeződött, holnap matematikából érettségiznek a diákok


2013-05-06 14:27:27  | cikk: mo  | 


A magyar írásbeli befejeződött, holnap matematikából érettségiznek a diákok főképe
Nemzetiségi nyelvből már pénteken is tartottak vizsgákat, de a legtöbb diák számára ma reggel kezdődött meg az érettségi vizsga. Magyar nyelv és irodalomból Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak a diákok a középszintű magyar érettségin. A diákoknak a három esszéfeladat közül egyet kellett választaniuk. Szövegértési feladatként a gyermeknyelvről, az anyanyelv elsajátításáról szóló tanulmányt kaptak az érettségizők a középszintű magyar érettségin: a diákoknak Gósy Mária nyelvész munkáját kell értelmezniük, és a szöveg alapján kellett megoldaniuk kilenc feladatot.

Veszprém megyében 44 vizsgahelyszínen 3941 fő diák kezdhette meg az érettségit. A vizsgázók száma 5%-kal csökkent a tavalyi évhez képest (2012-ben 4 149 fő) – tájékoztatott a Veszprém megyei kormánymegbízott. Dr. Kovács Zoltán elmondta, az emelt szintű érettségi vizsgákat minden kormányhivatal a saját megyéjében szervezi meg. Megyénkben négy helyszínen, Veszprémben a Vetési Albert Gimnáziumban és a Lovassy László Gimnáziumban, illetve Pápán a Petőfi Sándor Gimnáziumban és a Türr István Gimnáziumban tesznek emelt szintű vizsgát a végzős diákok.
Veszprém megyében idén emelt szintű érettségi vizsgára 893 diák jelentkezett, ez a tavalyi évhez képest közel 6 %-os csökkenést jelent. Közülük a legtöbben angol nyelvből, biológiából, történelemből és matematikából tesznek emelt szintű vizsgát – tette hozzá a kormánymegbízott.

Pápán öt középiskolában zajlanak az érettségi vizsgák. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola és Kollégium intézményeiben 168 diák ragadott tollat és vetette bele magát a magyar nyelv és irodalom vizsgába, közülük a székhelyintézményben 8 fő maturál emelt szinten. Békefi Imre, a PGSZKIK megbízott igazgatója elmondta, a szabadon választható vizsga-tantárgyak közül népszerű az informatika, a földrajz és a szakmai tantárgyak, ezek közül is a vendéglátási ismeretek és a kereskedelmi, marketing és üzleti adminisztráció a legkedveltebbek. A tagintézményben kémia tantárgyból egy diák érettségizik az idei évben. Békefi Imre hozzátette azt is, ebben a tanévben már nehezebb dolguk van a diákoknak, hiszen jobban kell teljesíteniük a tanulóknak az érettségin, mivel az elégséges szinthez minimum 25 százalékos eredményt kell elérni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!