Bűnmegelőzés, gasztronómia, turisztika – egy különleges könyv a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiadásában


2013-05-04 00:28:44  | cikk: HuHa  | 


Bűnmegelőzés, gasztronómia, turisztika – egy különleges könyv a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiadásában főképe
Szokatlan tematikájú kiadványt jelentetett meg a VMRFK Az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítést szolgáló Veszprém megyei komplex rendszer működtetése a társadalmi kohézió erősítésével című, európai uniós TÁMOP pályázat keretében. A tájjelegű ételek receptjeit, kirándulási ötleteket és bűnmegelőzési tanácsokat is tartalmazó kötetet Orsós Károly rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója találta ki még pápai szolgálati idején, valósággá azonban csak a projekt biztosította anyagi források segítségével lehetett. A kiadványt megyeszerte ma délelőtt mutatták be a nagyközönségnek. Pápán a Jókai Mór Városi Könyvtár – melynek nyomdájában készült a kötet - adott otthont a rendezvénynek.
A könyvben a szerző külön fejezetet szentel a régi korok rendőreinek, pandúrjainak és a 19. század bűncselekményeinek, melyekről a korabeli pápai lapok hasábjai tudósítottak, majd Veszprém megyei barangolásra hívja az olvasót. A turisztikai érdekességek mellett tájjellegű ételek receptjeit mutatja be, mindeközben pedig a mai kor jellemző vagyon elleni bűncselekményeit ismerteti, számos megelőzési tanáccsal fűszerezve. Az első hallásra „vegyes felvágottnak” tűnő könyv „orsóskarcsis” stílusa kellemes olvasmányt ígér az érdeklődőknek.
A pápai könyvbemutatón Szappan Csaba pápai rendőrkapitány köszöntötte a megjelenteket. Beszédében korábban rendőrök által írt és rendőrökről szóló könyveket említett meg, a most megjelentetett kiadványnak pedig a különlegességét emelte ki. Mint mondta, a könyv kellemes barangolást nyújt az időben, barangolást kínál Veszprém megyében - hiszen minden kapitányság területének turisztikai érdekességei megjelennek a kötetben - és receptjei által barangolásra invitál a gasztronómiában, emellett pedig olyan bűnmegelőzési tanácsokat ad, melyek mindenkinek hasznára válhatnak.
A könyv nyomdai munkálatait végző városi könyvtár igazgatója is méltatta a napokban megjelent kiadványt.  Dr. Hermann István köszöntőjében korabeli pápai rendőrök emlékeit idézte fel, és a jövő rendőrének képét festette le, majd a könyv struktúráját ismertette. A szokatlan szerkesztési elvekkel készült, témájában sokszínű, stílusában irodalmi kiadvány bemutatása során néhány – a könyvben szereplő - régi rendőrségi tudósítást is megismertetett a megjelentekkel, melyek a pápai levéltár anyagából és a könyvtár régi újságjaiból kerültek a kötetbe.
A bemutatott ételekről Matting Mónika, a PGSZKIK pedagógusa mesélt a könyvbemutatón. Mint mondta, férjével, Matting Norberttel hosszasan válogatták a korabeli recepteket, aktualizálták elkészítési módjukat és valamennyit el is készítették, így bátran ajánlja őket kipróbálásra az olvasóknak is.
A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területéről szóló fejezet kapcsán Császárné Elek Veronika rendőr alezredes elmondta, a kötetben a kapitányságoknál jellemzően előforduló vagyon elleni bűncselekmények is megjelennek, e szempontból Pápával kapcsolatban meg kell említeni a gépkocsi feltöréseket és azokat a trükkös tolvajlásokat, melyeket a gyanútlan és óvatlan gépkocsi-tulajdonosok sérelmére követnek el. Előadását két rövidfilmmel szemléltette, melyeket Orsós Károly ötlete alapján és szakmai irányításával készített a Pápa Városi Televízió az elmúlt években.
-Orsós Károly, a szerző kísérletnek, prototípusnak nevezi a kiadványt, de úgy gondolom, aki elolvassa, úgy fog vélekedni, hogy ez egy nagyon jó kísérlet – mondta a könyvbemutató után Császárné Elek Veronika, hozzátéve – a könyv nagyon olvasmányos, nem a rendőrségi szakszöveggel íródott, inkább irodalmi stílusú. A kiadványt egyaránt ajánlják konyhában serénykedő háziasszonyoknak és kevésbé rutinos kezdőknek, férfiaknak is, ajánlják a túrázás szerelmeseinek és mindazoknak, akik szeretnék biztonságban tudni vagyontárgyaikat, hiszen Orsós Károly nagyon sok jótanácsot tálal az olvasóknak.
A Bűnmegelőzési receptúra ezer példányban jelent meg a projekt keretében, a könyvbemutatón megjelentek egy-egy példányt kaptak is belőle. A kiadvány kereskedelmi forgalomban nem kapható, terjesztését a rendőrkapitányságok végzik bűnmegelőzési programjaik során.
A programhoz kapcsolódva a könyvtár folyosójának tárlóiban kiállítás nyílt a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárában őrzött régi rendőrhatósági dokumentumokból.
A könyvbemutatón a szerző nem tudott jelen lenni, hiszen a megyében egy időben mutatták be mindenütt a kötetet, s ő a veszprémi bemutatón kapott feladatot, de üdvözletét és köszönetnyilvánítását levélben elküldte Pápára, ezt a városi könyvtárban tartott rendezvényen fel is olvasták.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!