Tíz éves a pápaiak Guinness-rekordja


2013-05-03 14:05:51  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Tíz éves a pápaiak Guinness-rekordja főképe
2003. május elsején Szanyban a Bakony Judo Klub jelenlegi, a Szanyi Sport Egyesület akkori két edzője, Farkas Zoltán és Mezei Csaba olyan rekordot állított fel, amit a mai napig sem sikerült megdönteni senkinek a világon. A két judóka ugyanis 10 óra alatt 57.603 dobást (!) hajtott végre. A rekord felállításánál csak a megszervezése volt nagyobb feladat, mivel a Guinness londoni központja rendkívül komoly feltételeket írt elő. Szerencsére a helyi önkormányzat, Funtek János jegyzővel az élen a kezdeményezés mellé állt, és mindenben segítették, hogy megvalósulhasson az elképzelhetetlennek tűnő álom, a magyar Guinness Rekord. A rekordkísérletet hónapokkal korábban be kellett jelenteni a Guinness-nél, az eseményt pedig két kamerával folyamatosan rögzíteni kellett. A felvételt a felvett jegyzőkönyvhöz azokkal az újságcikkekkel együtt, amelyek beszámoltak a rekordkísérletről mellékelni kellett. A rekord felállításának szakmai felügyeletét Flóri Miklós, az Országos Dankollégium elnöke és Barcsik Zoltán kecskeméti judo mester látta el. A korábbi rekordot egy brit páros, Brian Woodward és David Norman tartotta 1994 óta, 33.681 dobással, ezt tervezte túlszárnyalni a két magyar judos.
A kitűzött cél 48.000 dobás volt, ami fejenként 2400 dobást jelentett volna óránként, ezt sikerült azonban jócskán túlszárnyalni! A 48.000 dobást 7.5 óra alatt sikerült teljesíteni, ezután jöhetett a ráadás, hogy minél nehezebb dolga legyen annak, aki szeretné magáénak tudni a rekordot. A végeredmény 57.603 dobás lett, ami azt jelentette, hogy mintegy tíz órán keresztül, minden percben 48-szor kellett eldobni a partnereket. Farkas Zoltán és Mezei Csaba azonban bármikor, ha a rekord szóba kerül, elmondja, az érdem nem csak az övék, hanem azé a 37 segítőé is, aki vállalták, hogy 10 órán keresztül dobálják őket minimális pihenéssel. Nélkülük ez a rekord nem születhetett volna meg, ezért a segítségüket a két pápai mester ezúton is köszöni.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!