Olvassatok Jókait! - Megemlékezés a regényíró halálának évfordulóján


2013-05-02 19:45:37  | cikk: mo  | 


Olvassatok Jókait! - Megemlékezés a regényíró halálának évfordulóján főképe
Jókai Mór Komáromban született 1825. február 18-án és 1904. május 5-én halt meg Budapesten. E két dátum különösen fontos a pápai Jókai Kör életében, hiszen a közösség nagy hangsúlyt fektet arra, hogy névadójára, a költő, regényíró Jókai Mórra méltóképpen emlékezzen. Február közepén Komáromba zarándokolt a kör lelkes tagsága, míg a „nagy magyar mesemondó” halála kapcsán az emlékére állított Jókai-emlékkőnél hajtottak fejet. A Jókai Kör minden esztendőben a Szervátiusz Jenő és fia, Tibor által készített alkotás mellett emlékezik a regényíróra. Az emlékmű négy oldalán Jókai Mór életéből és regényeiből ábrázolt jelenetek elevenednek meg. A Jókai munkásságát, lelkületét és alakját is megelevenítő emlékkő az Esterházy-kastély előtti területen magasodik, s hirdeti az író nagyságát.

A megemlékezésen Nagyváradi József Juhász Gyula: Ének Jókairól című versét szavalta, majd Goór Judit szólt az egybegyűltekhez. A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája pedagógusa magát Jókai Mórt idézte beszédében, ahogy a költő, író vall saját magáról, munkásságról és a magyar nyelv szépségeiről. Goór Judit emlékbeszédében a fiatal generációknak üzent: olvassatok Jókait – hívta fel a fiatalok figyelmét.
- Miért kellene éppen Jókait olvasni? Mert egy nagyon tehetséges, egyben harmonikus és ép ember életművéről van szó, akinek írásai egy hasonlóan kiművelt, harmonikus és ép embert formálhatnak – jelentette ki a szónok.

Az emlékbeszédet követően Gosztola István Wass Albert: Üzenet haza című alkotását szavalta, majd a Jókai Kör képviselői elhelyezték az emlékezés és a tisztelet virágait az emlékműnél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!