Hagyományápolás másképp - nemzetiségi hét a Munkácsyban


2013-05-02 19:03:34  | cikk: mo  | 


Hagyományápolás másképp - nemzetiségi hét a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Általános Iskola évről évre felidézi a „Zweiglein”, azaz az Ágacska történetét, melynek segítségével a német nemzetiségi tagozatra járó diákok közelebb kerülhetnek a magyarországi németek történetéhez, a régi sváb hagyományokhoz, szokásokhoz. A hetedik osztályos tanulók számára szervezett projekthét minden évben izgalmas programokat és foglalkozásokat tartogat a gyerekeknek. Ebben a tanévben sem volt ez másként, a diákok már a hét elején ízelítőt kaptak a magyarországi németség múltját illetően, hiteles beszámolók alapján kaptak képet a kitelepítésről és a hagyományokról. Szücs Judit, az idegennyelvi munkaközösség vezetője elmondta, az intézmény mindig nagy hangsúlyt fektetett a sváb hagyományok megőrzésére és ápolására, hiszen a halványulni látszó tradíciókat ápolni, a nyelvet őrizni kell, hogy életben maradjon. Éppen ezért az iskola keresi, kutatja azokat a magyarországi németeket, akik szájából hiteles a történet, családtörténetükön, emlékeiken keresztül fel tudják idézni a látottakat, kultúrájukat, hagyományaikat. Az intézmény pedagógusai elsősorban a diákok körében kutakodnak, és minden évben sikerrel, hiszen most is akadt egy olyan testvérpár, Kőszegi Andris és Julcsi, akiknek nagypapája átélte a kitelepítés borzalmait, és emlékei felidézése nyomán közelebb hozhatta a gyerekekhez a sváb szokásvilágot.

A projekthét már hétfőn megkezdődött, a diákok Kőszegi József beszámolóját hallgathatták, ismerkedtek a magyarországi németség történetével, feldolgozták a múltjukat és a jelenüket. A diákok Józsi bácsival kirándultak Gannára, majd kedden a kékfestés rejtelmeivel ismerkedtek, Gerencsér Zsolt kékfestő mester vezetésével saját maguk is elkészíthették kendőjüket, telis-tele tradicionális kékfestő mintával. A projekthét a mai napon csúcsosodott ki, hiszen a nemzetiségis diákok ma négy helyszínen mélyíthették el tudásukat a témával kapcsolatban. Négy tanteremben négy különféle foglalkozás várta a gyerekeket. Az intézmény kis aulájában a Munkácsy-iskola zenekara kíséretében sváb táncokkal ismerkedtek a tanulók, egy másik helyiségben interaktív foglalkozás keretében adhattak számot eddig tudásukról, míg a harmadik teremben Kőszegi József folytatta hétfőn megkezdett beszámolóját a sváb hagyományokról. Ez utóbbi helyszínen tradicionális süteményeket is kóstolhattak a diákok, például kukoricaprószát és szilvalekváros, krumplis pogácsát. A negyedik helyszín is tartogatott izgalmas és érdekfeszítő ismereteket a tanulók számára. Beszprémi Vendelné már hat esztendeje gyűjti a különleges babákat. Hobbiját kibővítette, hiszen ma már sváb népviseletbe bújtatja kedves figuráit, melyek öltözékét maga varrja. A nagyteveli asszony részletesen bemutatta a diákoknak a hagyományos viseletet, és még arra is maradt idő, hogy a gyerekek is kipróbálják kézügyességüket, ők egy apró babát állítottak össze kékfestő anyagból.

A projekthét hétfőn kiállítással zárul, melyen a hetedikesek bemutatják, mi mindent készítettek és tudtak meg a magyarországi németség történetéről és szokásairól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!