A napenergiáé a jövő? - Tájékoztató a megújuló energiaforrásokról


2013-05-01 11:12:17  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


A napenergiáé a jövő? - Tájékoztató a megújuló energiaforrásokról főképe
Energetikai fórumot tartott a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pápai kirendeltsége kedden az egyik belvárosi szállodában. A rendezvényen a fenntartható energiagazdálkodásról, a megújuló energiaforrások használatának előnyeiről hallhattak előadásokat az érdeklődők.
– A mai fórumot a megújuló energiaforrásokra fókuszálva, a biomassza és napenergia megismertetése céljából szerveztük meg a térség vállalkozásai számára. A megújuló energiaforrások használatával nemcsak a környezetünket óvjuk, hanem hosszabb távon jelentősen faraghatunk a költségeinkből is – nyilatkozta hírportálunknak Czeglédi Judit, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pápai irodájának munkatársa.
Az eseményen tájékoztató hangzott el a biomassza alapú fűtési rendszerekről, a napenergia hasznosításáról, illetve a kedvező áram- és gázbeszerzési lehetőségekről. Emellett előadást tartott a Türr István Gimnázium három végzős diákja is, akik nemrég első helyezést értek el a Budapesti Műszaki Egyetem energetikai tanulmányi versenyén. A gimnazisták prezentációjukban bemutatták, milyen lehetőségek kínálkoznak egy ház energiafelhasználásának csökkentésére.
Dr. Warvasovszky Donát a napenergia hasznosításával foglalkozó cége képviseletében elsősorban a napkollektoros és a napelemes rendszerekről beszélt a jelenlévőknek. Mint mondta, ezek a rendszerek – magas kiépítési költségeik miatt – Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedtek, de már hazánkban is több jól működő, sikeres példát találunk a napenergia eredményes felhasználására.
– A napenergia, azon belül is a napelem az egyetlen olyan megújuló energia, amivel ténylegesen, azaz száz százalékban ki tudjuk váltani a fűtéshez és a villamos energiához kapcsolódó rezsiköltségeinket. A napenergiát használó rendszerek esetében minimális a meghibásodás esélye. Ezek a rendszerek egyszerűen beszerelhetőek, rendkívül tartós anyagokat tartalmaznak, és működésük során veszélyes hulladék sem keletkezik. Környezethatékonyságuk mellett pedig megtakarítási formaként is nagyszerűen működhetnek – sorolta az előnyöket dr. Warvasovszky Donát. Megjegyezte, a napenergiát használó rendszerek hátránya, hogy most még sokba kerül a kiépítésük, ezért jelenleg állami támogatásra lenne szükség a széleskörű elterjedésükhöz.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!