Közlekedésbiztonsági versenyek az Acsádyban


2013-04-30 23:15:45  | cikk: HuHa  | 


Közlekedésbiztonsági versenyek az Acsádyban főképe
Az előzőektől eltérően az idei tanévben egy időben tartotta a Pápai Rendőrkapitányság az általános- és a középiskolásoknak szóló közlekedésbiztonsági versenyt. A megmérettetésnek az Acsády Ignác Szakképző Iskola adott otthont ma délután. A kezdeményezés évekkel ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányságtól és az Országos Baleset-megelőzési Bizottságtól indult, azóta felmenő rendszerben minden év tavaszán megrendezik a kupákat. A kapitányság illetékességi területén működő általános iskolák felső tagozatosait a Kerékpáros Iskola Kupára várták, a középiskolások pedig a Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán mérettették meg ügyességüket, tudásukat. Az idei versenyen a pápai középiskolák közül az Acsády Ignác Szakképző Iskola és a PGSZKIK Tagintézménye (volt Mező) indított diákokat, az általános iskolák közül pedig egy kivételével mindenhonnan jöttek tanulók és a környékbeli települések iskolái is részt vettek a versenyen. Mindkét kupán elméleti KRESZ és gyakorlati ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk a tanulóknak, ami szintén tartalmazott újdonságot, hiszen eddig a középiskolásoknak városi szinten csak elméleti tudásukról kellett számot adniuk.
-Az általános iskolások versenyén kerékpáros közlekedésre vonatkozó tesztet töltöttek ki a versenyzők, majd az ügyességi pályán kellett végigmenniük. A középiskolások három kategóriában indulhattak: kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi vezetői kategóriában, természetesen ez utóbbi kettőben azok, akiknek már van vezetői engedélyük a választott kategóriához.
A párhuzamosan zajló versenyen az általános iskolások előbb az elméleti feladatokat oldották meg, a középiskolások pedig addig a sportpályán kialakított ügyességi pályán versengtek. Varga Benedek, az Acsády Ignác Szakképző Iskola tanulója három éve, 14 évesen szerezte meg a segédmotor-kerékpár vezetésére jogosító igazolványt. Azóta motorozik, leginkább a városban, de néha hosszabb túrákat is tesz. Mint mondta, egyszer egy STOP táblát elmulasztott észrevenni, megbüntették, azóta különösen odafigyel a szabályok betartására.
-Kíváncsi voltam, hogy jól meg tudom-e csinálni a feladatokat, ezért jelentkeztem a versenyre. Az ügyességi pályán volt nyolcas alakzat, szlalomozás, több zárt, keskeny pályaszakasz és deszkákon is kellett motorozni – mesélte, hozzátéve, a pálya könnyű volt, neki simán ment minden. Benedek szerint az elméleti feladatok nehezebbek, hiszen a tesztben olyan kérdésekkel, közlekedési helyzetekkel is találkozhat, amiket a gyakorlatban Pápán nem tapasztalhat meg.
Az általános iskolások versenyén csaknem harminc diák mérettette meg magát. A Szent István Római Katolikus Általános Iskolába járó Szabó Máté is kíváncsiságból nevezett a kupára. A KRESZ tesztben különböző közlekedési táblákat kellett felismerni, jelentésüket meghatározni, tudni kellett a közlekedés szabályait és az elsőbbségi szabályokat is - mesélte. Máté egyébként az elméleti feladatokat tartotta könnyebbnek és az ügyességi pályától tartott jobban. A 14 éves fiú három éve kerékpározik rendszeresen, és a városon kívül is sokat biciklizik. Büszkén mondta, ismeri a közlekedési szabályokat és be is tartja őket.
-Ez azért fontos, mert így tudjuk megóvni saját és mások testi épségét – fogalmazott bölcsen a fiatalember.
Az általános iskolások Kerékpáros Iskola Kupáján az első három helyezettet díjazta a Pápai Rendőrkapitányság, a verseny győztese, Magyar Balázs (Weöres Sándor Ált. Isk.) pedig a megyei fordulón képviselheti a várost. A Középiskolás Közlekedésbiztonsági Kupán a kerékpárosoknál Simon Kristóf lett az első, a segédmotor-kerékpárosok versenyét Varga Benedek nyerte, személygépkocsi kategóriában pedig Polgárdi Gergely lett a győztes. A megyei megmérettetésen ők is ott lesznek májusban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!