Lovagavatás a református templomban


2013-04-27 21:41:41  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Lovagavatás a református templomban főképe
Ünnepélyes keretek között avatott lovagokat a Nemzetközi Szent György Lovagrend a református templomban ma délelőtt. A nagyszabású esemény a résztvevők látványos bevonulása után a Himnusz dallamaival kezdődött, majd istentisztelettel folytatódott, melyen Steinbach József református püspök hirdetett igét. A ceremónia csúcspontján Balla Miklós, a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagypriorja lovaggá ütött tíz novíciust. A lovagavatás végül ünnepi ebéddel zárult a Pápai Református Teológiai Akadémián.

A református templomban lovaggá avatták Buzánszky Jenőt, a legendás Aranycsapat élő legendáját is, akitől megtudtuk, a számos kitüntetése mellett nagy megtiszteltetés számára a 88 esztendősen megkapott lovagi cím. – Örök emlék marad számomra a mai nap. Örülök, hogy sportolóként sok örömet szerezhettem a magyar embereknek. A mai napig járom az országot és a világot, hogy minél több magyarral találkozhassak. Minden meghívásnak örömmel teszek eleget, szívesen beszélek a múltról, a futballról. Úgy érzem, tartozom a magyar népnek, meg kell köszönnöm a szeretetüket, a szurkolásukat – fogalmazott Jenő bácsi. Hozzáfűzte, a nehéz időkben többször lett volna lehetősége elhagyni Magyarországot, mégis maradt, mert mint mondta: itt született, magyar embernek tartja magát, és máshol nem tudná elképzelni az életét.

Kerpel Péter, a református gimnázium művész-tanára a mai napon ugyancsak bebocsájtást nyert a Nemzetközi Szent György Lovagrendbe. – A mai világban egy kis szerencse is kell ahhoz, hogy valakiből lovag legyen. A lovagrendhez való csatlakozáshoz szükséges egy lovag meghívása, amihez persze méltónak kell lenni. Én tagja vagyok a Vöröskereszt országos vezetőségének, és bízom benne, hogy a közreműködésemmel össze lehet majd kapcsolni a két karitatív szervezet működését. Eddigi életem során leginkább gyerekekkel foglalkoztam, de hagyományőrző és karitatív tevékenységet is rendszeresen végzek. Természetesen mindezt a lovagrendben belül is folytatni szeretném egy új közösség tagjaként, újabb lehetőségek kihasználásával – tekintett előre Kerpel Péter.

Balla Miklós tájékoztatása szerint a Szent György Lovagrendet 1326-ban Károly Róbert király alapította azzal a céllal, hogy a király személyét és családját, illetve a koronát, valamint az egyházat védelmezze az akkori időkben. A lovagrend története hosszú és vérzivataros volt, a középkorban sokszor a megszűnés szélére került a szervezet. A második világháború előtt a rend távozott Magyarországról, vezetése pedig Angliába került. A Szent György Lovagrend a rendszerváltás után tért haza Magyarországra.
– Rendünknek két ága van. Az egyik a nemzetközi kapcsolatokat fogja össze, mivel Európa nyolc országában és a tengerentúlon is jelen vagyunk. Jelenleg külföldi nagymesterünk van. A másik ágat a hagyományos, történelmi rész képviseli. A világon 3500 és 4000 fő között van a rend lovagjainak száma. A magyar szervezet közel 600 lovaggal büszkélkedhet, ebből 150-200 vesz részt a lovagrend munkájában, a többiek támogató szerepkörben tevékenykednek – foglalta össze a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagypriorja. Kiemelte, szervezetük legfőbb feladatai közé a hagyományos értékrend ápolása, képviselése, továbbá karitatív tevékenység tartozik.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!