Az örmény népirtás 98. évfordulójára emlékeztek


2013-04-27 21:20:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Az örmény népirtás 98. évfordulójára emlékeztek főképe
Az örmény népirtás 98. évfordulójára emlékeztek ma a Pápai Örmény Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a Római Katolikus Nagytemplomban. A genocídium emléknapja április 24-e. Örmény források szerint mintegy másfél millió örmény erőszakos kitelepítése és lemészárlása történt 1915 és 1917 között, a muzulmán vallású törökök alkotta Oszmán Birodalomban az ifjútörök kormány uralma alatt.
A megemlékezésen Bévárdiné Kővári Mária köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, másfél millió örményért szól ma a harang, azokért, akik 98 éve áldozatul estek az Ottomán Birodalom kegyetlenkedéseinek.
Az alkalmon Unger Tamás alpolgármester mondott ünnepi beszédet.
- Az örmények holokausztja a maga nemében egyedülálló, embertelen gaztett volt, amelyet az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága is elismert 1985-ben. 1987-ben az Európai Parlament is megtette ezt. Azóta több ország is törvényben rögzítette az örmény genocídium tényét, a mai napig összesen 49 független ország ismerte el hivatalos népirtásként az örmény holokausztot. Magyarországnak van még pótolni valója, mert bár az örmény genocídiumot soha nem vonta kétségbe, nem tagadta, annak elismerésével a mai napig adós maradt. Az örmény népirtás megítélésével kapcsolatos magyar álláspont kialakítását minden bizonnyal segíteni fogja az a kezdeményezés, amely a magyarországi örmények kultúráját az elektronikus Örökségtár útján kívánja megismertetni és tananyagsegédletként is terjeszthetővé kívánja tenni.
„Az emberiség történelmének mindannyian örökösei vagyunk. Ennek az örökségnek vannak olyan részei, amelyekre büszkék vagyunk. És vannak olyan elemei is, amelyek fájdalmasak számunkra, és súlyos teherként hordozzuk vállunkon. Örökségünk így teljes. Ami a birtokunkban van, azért felelősséggel tartozunk. Törődnünk kell vele, gondoskodnunk kell róla, ahogy gyermekeinkről és szüleinkről, ahogy az otthonunkról, ahogy a barátainkról. Azért, mert a miénk. És mert a történelem közös örökségünk, közös a feladatunk is”- írja egy ismert költő.
A mai napon a történelem másfél milliónyi örmény áldozatára hív emlékezni, az elhurcolt, az elűzött, a megalázott, a megkínzott és meggyilkolt nők és férfiak tömegeire. Kívánom, hogy tegyen egyszer teljes igazságot: az áldozatok nyugodhassanak azzal a tudattal békében, hogy gyilkosaik elnyerték méltó büntetésüket! - hangsúlyozta Unger Tamás.
A megemlékező szavakat követően dr. Mail József apát-plébános mondott imát az örmény hősi halottakért. Végül pedig Gurgen Ovszepjan, a Pozsonyi Opera magánénekesének és a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarnak a műsorát hallgathatták meg az egybegyűltek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!