15 éves a pápai Megújulás Klub


2013-04-27 19:26:41  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


15 éves a pápai Megújulás Klub főképe
A Rákbetegek Országos Szövetségének pápai Megújulás Klubja idén ünnepli fennállásának 15 éves jubileumát. E szép, kerek évfordulót ma tartották a Pedagógus Művelődési Házban, melyre a környékbeli klubokat, a pápai tagokat és a klub segítőit hívták meg.
A pápai emlőműtöttek Megújulás Klubja 1998 májusában alakult 30 fővel. Patronáló orvosuk dr. Bagoly Katalin onkológus főorvos, a klub vezetője pedig Hörömpöly Imréné. Fő céljuk a segítségnyújtás sorstársaiknak, kapcsolatfelvétel az új betegekkel. Rendszeresen szerveznek előadásokat, kirándulásokat, vidám összejöveteleket, s hetente gyógytornát és vízi tornát is biztosítanak a csontritkulás megelőzésére. 2001-ben szervezték meg első jótékonysági báljukat a Griff tükörtermében, amit azóta is kétévente megtartanak. 2002 óta a páros években a város lakosainak és vonzáskörzetének egészségvédelmi napot szerveznek. 2005 óta Támaszadó Szolgálat is működik a klub keretein belül. 2009-ben pályázatot írtak ki „Élni szép, súlyos betegség után megújult lélekkel” címmel, melyre az ország több részéről is érkeztek munkák. 2010-től évente két alkalommal meglátogatják a beteg gyerekeket a kórházban, s apró ajándékkal, édességgel lepik meg őket.
Hörömpöly Imréné klubvezető kérdésünkre elmondta, az előadások mellett, melyet orvosok és az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek tartottak, családi programokat is szerveztek. Kirándultak Sopronba, Ópusztaszerre, Aggtelekre és még sok gyönyörű helyre.
- Klubunk tagjai igyekeznek minden bajba jutottnak segíteni, hogy ne egyedül kelljen megbirkózniuk a nehézségekkel, s továbbra is normális életet élhessenek. Természetesen az első, aki segíteni tud, az a család. Annak szeretete az igazán támogató társ - hangsúlyozta Hörömpöly Imréné.
A nagyszabású rendezvényen részt vett dr. Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója, valamint a program fővédnöke, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, kormánymegbízott is, aki köszöntötte a szép számban megjelenteket.
-Gyógyszerekre nincs mindig szükség, de a gyógyulásba vetett hitre igen - idézte Kuzins szavait. - A Megújulás Klub az elmúlt 15 év során messze, messze túlnőtte magát a város határain, országos hírnévre tett szert azzal a segítségnyújtással, amit sorstársaiknak adnak.
Az emlőrák sajnos Magyarországon nagyon gyakori, évente 7500 új megbetegedés fordul elő, főként 30 év feletti hölgyeknél. A felismerés nagyon fontos, ezért még polgármesterként határoztuk el, hogy a pápai kórházba is veszünk egy mammográfiás készüléket, ami segít a betegséget kiszűrni. Önök 15 éve dolgoznak azért, hogy az elhalálozás csökkentéséért vívott küzdelmet az egészségügy keretei közül kivigyék az emberek közé, tanítsák a megelőzés fontosságát. Az életben nagyon fontos, hogy aki átél egy traumát, azt segítsék. Önök hisznek abban, hogy a betegek gyógyításában szövetségessé kell lenni, mert az fontos a gyógyulásban - mondta dr. Kovács Zoltán.
- Azt gondolom, hogy egy ilyen jubileumi esemény arra is alkalom, hogy rávilágítsák a lakosság figyelmét a szűrések fontosságára, a korai felismerésre. Köszönöm tehát minden segítőnek a munkáját, odafigyelését, együttműködését, ezt a missziós munkát- zárta gondolatait a fővédnök.
A jeles ünnepély keretein belül a klubot segítő szakemberek, civilek és más hasonló klubok munkáját és segítségét is megköszönték egy emléklappal, melyet a klub vezetője adott át.
Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke büszkén nyilatkozott a pápai Megújulás Klubról, hiszen tagjai felelősséget éreznek Pápa lakosságáért.
A programon a városunkban szolgáló Nehéz Légiszállító Ezred egyik dolgozója is beszélt édesanyja betegségéről. April Jaehn főtörzsőrmester elmondta, édesanyja mellrákban szenvedett, amiből szerencsére kigyógyult. A fiatal hölgy azóta szívügyeként kezeli a mellrákos nők támogatását.
A színvonalas rendezvényen klubtársak közreműködtek szavalattal, részletek felolvasásával, Gosztola István versmondó is köszöntötte a megjelenteket és egy kisfilmet is összeállítottak a szervezők a 15 év fotóiból.
- 15 éve csatlakoztam a klubhoz. A műtét, majd a kezelések után dr. Bagoly Katalin doktornő ajánlotta ezt a klubot nekem, ahová örömmel csatlakoztam. Rengeteg segítséget kaptam a társaimtól, sokat beszélgettünk. Persze a családom is számíthattam, így könnyebben vészeltem át ezt az időszakot, s most boldog vagyok - mondta Körmendi Zsigmondné klubtag.
Pintér Györgyné elmesélte, 2008-ban csatlakozott a klubhoz, miután férje meghalt. Ezt követően ő is rákos lett, és úgy érezte, valahová tartoznia kell. A Megújulás Klubnál minden segítséget megkapott, támogatták mindenben. Mára már meggyógyult, és úgy érzi, érdemes volt küzdeni a végsőkig.
-Boldog vagyok, hogy a klub tagja lehetek, s segíthetek ezáltal másokon is – tette hozzá.
Az ünnepség a Munkácsy Zenestúdió összeállításával, majd jó hangulatú beszélgetéssel, s az ünnepi torta elfogyasztásával zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!