Gyurátz-napot tartanak az evangélikus iskolában


2013-04-26 12:01:26  | cikk: mo  | 


Gyurátz-napot tartanak az evangélikus iskolában főképe
Programokban gazdag, változatos tevékenységekkel tűzdelt iskolanapot szervezett a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola névadója születésének évfordulójára emlékezve. Az áhítattal induló Gyurátz-napot minden évben csendes nappal ünnepli az intézmény, melyen kulturális, egyházi és sportprogramok várják a diákközösséget. Szücs Gábor igazgató érdeklődésünkre elmondta, ez a gazdag programkínálat is összhangban van a névadóval, hiszen amilyen változatos az iskolanap, legalább annyira volt sokoldalú Gyurátz Ferenc is.
Az iskolaigazgató kiemelte, Gyurátz Ferenc szerény ember volt. Mélyen ismerte a bibliai nyelveket és példaértékű volt egyházszervező tevékenysége is. Amikor a beledi gyülekezetből Pápára jött, azonnal felismerte a városban rejlő lehetőségeket. Akkor egy tanteremben folyt az oktatás, de iskolaszervező tevékenysége nyomán kettéosztotta a termet, hogy a nagyok és a kicsik külön tanulhassanak. Ő tanította a nagyobbakat, pedagógusa és vezetője volt az intézménynek. Gyurátz Ferenc hatalmas munkabírású és rendkívül lelkiismeretes lelkész volt a gyülekezetben. Később a Dunántúli Egyházkerület püspöke lett, de nem a püspöki hivatal fejlesztésébe invesztált anyagi forrásokat, hanem a hangsúlyt iskolaépítésre helyezte. A mostani iskolaépület még az ő működése idején épült – derült ki a Gyurátz-napon.

Szücs Gábor hangsúlyozta, Gyurátz Ferenc széleskörű tevékenysége tiszteletet parancsol. Ezért tartják fontosnak, hogy minden esztendőben méltóképpen emlékezzenek a névadóra, annak születésnapjára. A programok mindig Gyurátz Ferenchez kötődnek, most azonban a diákok hangsúlyosabban foglalkoznak az iskolaépítővel, munkásságával és életével. Mind a felső, mind az alsó tagozatosok sokat beszélgetnek a névadóról, szellemi vetélkedőkön vesznek részt, majd a kicsiket sportos foglalkozás, ügyességi akadályverseny, a nagyokat pedig egy újszerű program várja a városban. A felső tagozatosok végigjárják a pápai templomokat, ahol rövid ismertetőt kapnak az adott egyházi épületről. A látottakkal kapcsolatban természetesen feladatokat is meg kell oldaniuk, melyek eredményét tablókon tekinthetik meg az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!