Aktuálpolitika a KÉSZ összejövetelén


2013-04-25 23:38:47  | cikk: HuHa  | 


Aktuálpolitika a KÉSZ összejövetelén főképe
Lanczendorfer Erzsébet, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri tiszteletbeli elnöke, a KDNP országgyűlési képviselője tizenhét évvel ezelőtt indította útjára kerekasztal beszélgetéseit, mellyel az ország különböző KÉSZ csoportjait kereste fel vendégeivel. A százkilencvenkilencedik ilyen beszélgetést a pápai KÉSZ csoportjának mai összejövetelén tartotta, a rendezvény helyszíne a városháza aulája volt. A politikus három vendéget hozott Pápára: Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát, Czomba sándort, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát és Mráz Ágoston politológust. A beszélgetést levezető elnök a rezsicsökkentés szükségességéről, a foglalkoztatási adatok változásairól és a politikai elemzések jelenlegi eredményeiről kérdezte a meghívottakat.
Fónagy János hangsúlyozta, a családok éves rezsiköltsége alapján Magyarország az Európai Unió három legdrágább társadalma között szerepel. Ezért tartotta fontosnak a társadalmi felelősséget vállaló kormány, hogy végigvigye a rezsicsökkentést. A már bevezetett intézkedések után két héten belül a lakossági pb gáz ára is csökken, a rezsicsökkentés folytatásán pedig dolgoznak a kormány szakemberei.
-Még az első félév végéig hasonló mértékben csökkentjük a vezetékes ivóvíz, a csatorna és a kéményseprés díját is. Az intézkedések hatására a magyar családok évi 70-90 ezer forintot tudnak másra költeni  – fogalmazott.
Czombra Sándor a neki feltett kérdésekre válaszolva elmondta, 2002 és 2010 között hetvenezerrel csökkent hazánkban a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliek száma pedig ezen időszakban megduplázódott, 240 ezerről 480 ezerre nőtt.
-Ma már senki sem vitatja, hogy egymillió munkahely hiányzik Magyarországon, a foglalkoztatotti létszám pedig 3,7 és 4 millió között mozog, immár húsz éve. Az, hogy elérjük a négymilliós foglalkoztatotti létszámot a ciklus végéig akárcsak egy hónapig is, az rendkívüli dolog lenne, hiszen a jelenlegi stagnáló gazdasági környezetben megtartani is óriási, növelni pedig még inkább nehéz feladat. Márpedig, ha Magyarországon nem lesz tartósan négymillió fölötti a foglalkoztatotti létszám, akkor finanszírozhatatlanná válik az állami ellátórendszer – mondta, hozzátéve, tartós foglalkoztatás növelést gazdasági növekedés nélkül nem lehet elérni, a kormány ezért tűzte zászlaja hegyére a gazdasági növekedés beindítását. A 2010-es kormányváltás idejéhez képest ma 120-160 ezer emberrel több dolgozik, nagy részük a versenyszférában, ez pedig az elmúlt időszakban hozott döntéseknek köszönhető. Ezek közül kiemelte a munkahelyvédelmi akciótervet, a kis- és középvállalkozásoknak kiírt munkahelyteremtő pályázatot, az első munkahely garanciát és a fiatal vállalkozók támogatását. A közfoglalkoztatási programról szólva úgy fogalmazott, céljuk nem a statisztika javítása, hanem az, hogy segély helyett munkát adjanak az embereknek.
-A magyarországi baloldal súlyos válságban van, a kormányzási képesség, a szociális érzékenység, és a nemzeti érdek képviselete terén is, ennek ellenére a 2014-es választások nincsenek még eldöntve, nyílt végű választásra kell készülni – ezt már Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója mondta Lanczendorfer Erzsébet kérdésére a KÉSZ rendezvényén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!