Ellopták a Kálvária templom stációinak egyik szoborcsoportját – rendőrkézen a tettes


2013-04-25 20:45:24  | cikk: HuHa  | 


Ellopták a Kálvária templom stációinak egyik szoborcsoportját – rendőrkézen a tettes főképe
Április 9-ére virradóra észlelte dr. Mail József apát, plébános, hogy a Kálvária egyházközséghez tartozó, a Kálvária utcában álló Fájdalmas Rózsafüzér második stációjának szobrai eltűntek helyükről. A tettes a kovácsoltvas kerítés zárjának megrongálásával jutott be a szoborcsoporthoz és vitte el a három alkotást. Dr. Mail József a lopást azonnal jelentette a rendőrkapitányságon, a bűnügyi osztály nyomozói pedig április 15-én Dombóváron lefoglalták a szobrokat és elfogták az eltulajdonításukkal gyanúsítható férfit. A sikeres nyomozásról Nagy Ákos rendőr százados, a bűnügyi osztály vezetője számolt be ma délután.
-A bejelentést követően széles körű adatgyűjtés és tanúkutatást folytattunk, a beszerzett adatok alapján körvonalazódott az elkövető személye. A szálak Dombóvárra vezettek és kevesebb, mint egy hét alatt Dombóváron sikerült lefoglalnunk a három szobrot.
 A lopással kapcsolatban jelenleg egy dombóvári férfi ellen folyik az eljárás, de a nyomozás további részében vizsgálják, hogy még kik vettek, vehettek részt a lopás elkövetésében. A 42 éves gyanúsított egyébként előzetes letartóztatásban van.
-Az elkövető anyagi haszonszerzés céljából követte el tettét, ezt alátámasztja az is, hogy gyorsan túladott a szobrokon. A nyomozás jelenleg dologi erőszakkal nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette miatt folyik a gyanúsított ellen – mondta Nagy Ákos. A tettes a szobrokat értékük töredékéért, 130 ezer forintért adta el egy műkincskereskedőnek.
A stációk nem első alkalommal estek tolvajok áldozatául. Az első stáció szobrait több évvel ezelőtt tulajdonították el, tavaly pedig a harmadik stáció Jézust ábrázoló szobra tűnt el. A most ellopott és megtalált szoborcsoport második stációban állt. A lopás miatt komoly sérülés nem keletkezett a szobrokon, ám az egyik katonának a kézfeje letörött. Az alkotást egyelőre biztonságos raktárba szállították, az pedig, hogy visszakerül-e a helyére, még kérdéses.
Dr. Mail József apáttól tudjuk, a Kálvária utcában található, öt stációból álló Fájdalmas Rózsafüzér titkait ábrázoló szoborcsoport az 1700-as évek közepén készült, kiemelt, fokozottan védett műemlékként van nyilvántartva, mely nem csupán a Kálvária Egyházközség tulajdona, hanem nemzeti kincs. Az egyházközség egyébként azt tervezi, hogy a jövőben valamilyen vagyonbiztonsági eszközt telepíttet a Kálvária templomnál lévő értékek megvédésére, a további hasonló lopások megelőzésére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!