Készülnek az országos katasztrófavédelmi versenyre


2013-04-25 19:30:21  | cikk: mo  | 


Készülnek az országos katasztrófavédelmi versenyre főképe
A Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltség április 16-án rendezte meg a felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi verseny helyi fordulóját. A versenyre való felkészülés során a tanulók megismerkedtek a természeti és civilizációs veszélyforrásokkal, felkészültek az esetlegesen bekövetkező veszélyhelyzetekben tanúsítandó helyes magatartási szabályokra. A kirendeltség illetékességi területéről 20 csapat nevezett a megmérettetésre, akik nemcsak az elméleti ismereteikről adtak számot, hanem ügyességi, gyakorlati feladatokat is meg kellett oldaniuk. A helyi fordulóban nyújtott kiváló helytállásáért három csapat, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola, a Tarczy Lajos Általános Iskola és a Közös Fenntartású Ugodi Német Nemzetiségi Iskola vehetett részt a hétfőn, április 22-én megrendezett megyei fordulón. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által szervezett megmérettetés a Tarczy-iskola DreamTeam (Csillag Levente, Balogh Barnabás, Beéry Barnabás, Kovács Martin) elnevezésű csapata jeleskedett az élen.
Csillag Levente elmondta, csapatuk sokat készült a versenyek fordulóira. Több alkalommal gyakoroltak a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségen és részletesen átrágták magukat az elméleti kérdéseken is, hiszen a helyi fordulóba kerülés előfeltétele a helyesen kitöltött internetes feladatlap volt. Csillag Levente hozzátette, csapatuk már tavaly is indult az ifjúsági katasztrófavédelmi versenyen, de akkor kevesebb sikerrel.

Balogh Barnabás a helyi forduló kapcsán elmondta, felosztották egymás között a feladatokat, amit lehetett előre begyakoroltak. Barnabás szerint megterhelő volt, de tudták, mire számíthatnak. A helyi fordulóban a legnehezebbnek a homokzsákok megtöltése bizonyult. A tarczys diák szerint itt az összhang volt a legfontosabb, ezenkívül az erőnlét és a gyorsaság.  

Kovács Martin a megyei fordulóban szerzett élményeikről számolt be. A hétfői megmérettetés már sokkal nehezebb volt, mint a helyi forduló feladatai. A megyei versenyen 10 állomáson kellett helytállni. Az árvízi védekezés jegyében homokzsákokból kellett nyúlgátat építeni, a csapat sérültek ellátását, sebek kötözését mutatta be, de veszélyes anyagok ismeretét és a szelektív hulladékgyűjtést illetően is helyt kellett állniuk. Nem volt könnyű az a feladat sem, melynek keretében vizet kellett vételezniük a patakból, végül pedig tűzoltó fecskendővel lőttek célba. Kovács Martin hozzátette, mivel első helyezést értek el megyei szinten, így továbbjutottak az országos fordulóba, melyet Budapesten rendeznek szombaton.

Beéry Barnabás az országos döntőre történő felkészülés kapcsán elmondta, nagyon kevés idejük volt a gyakorlásra, ezért minden napot kihasználtak. Több alkalommal jártak a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségen, ahol a várható feladatokat gyakorolták. A csapat holnap utazik fel Budapestre, ahol az eligazítást követően egy kollégiumban szállnak meg a diákok. Április 27-én csaknem 20 csoport indul a legjobbnak járó elismerésért. Beéry Barnabás hozzátette, nagyon büszkék a csapatukra, és igyekeznek minél jobban szerepelni a nagy megmérettetésen.  

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!