A Beke Manó Matematika Emlékverseny legjobbjait díjazták


2013-04-25 18:31:17  | cikk: Babos Petra  | 


A Petőfi Sándor Gimnázium matematika munkaközössége 11. alkalommal rendezte meg a közelmúltban a Beke Manó Matematika Emlékversenyt, melyre a város középiskolás diákjait várták. A megmérettetésen idén 48 tanuló indult, akik közül a legjobb 12 versenyzőt ma délután díjazták a gimnázium aulájában.
Beke Manó 1862. április 24-én született Pápán. Tanulmányait a pápai bencés gimnáziumban kezdte, majd a fővárosi Állami Főreáliskolában fejezte be. A budapesti tudományegyetemen 1883-ban matematika-fizika szakos tanári oklevelet, 1884-ben doktorátust szerzett. Tanulmányai végeztével az alma materében, az V. kerületi Főreáliskolában tanított, majd 1890-ben egy évig Göttingenben tanult, ahol Felix Klein nagy hatást gyakorolt rá. 1895-ben a budapesti Trefort utcai gyakorló főgimnázium tanára, 1896-ban magántanár, 1900-1922-ig pedig nyilvános rendes tanár a budapesti tudományegyetemen, 1915-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Algebrával, differenciálegyenletekkel és a Bolyai-féle geometriával foglalkozott. A matematika reformtörekvéseinek egyik kezdeményezője volt, szorgalmazta a nők közép- és felsőfokú tanulmányait. Testvére, Beke József hídépítő mérnök. Beke Manó emlékére a Bolyai János Matematikai Társaság 1951-ben „Beke Manó-emlékdíj”-at alapított az eredményes matematikaoktatás vagy a matematikát népszerűsítő munka jutalmazására.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen Hunyadi-Nagy Eszter szavalatát követően Huszár Endre igazgató adta át a jutalmakat a verseny díjazottjainak, akik az oklevél mellett értékes könyvutalványban is részesültek. A 9. évfolyamon első lett Burján Bernadett, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának tanulója, a 10. évfolyamon Vörös-Torma Csaba, a Türr István Gimnázium diákja, a 11. évfolyamosoknál Aczél Benedek, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának tanulója, míg a 12. évfolyamon Kis Tamás, a Petőfi Sándor Gimnázium diákja lett az első.
A verseny kapcsán dr. Nagyné Benkovics Márta igazgatóhelyettes, szervező érdeklődésünkre elmondta ebben a tanévben az emlékversenyt a pápai Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szponzorálta.
- A megmérettetés célja elsősorban a matematika népszerűsítése, a tehetséggondozás, valamint az, hogy iskolák tanulói összemérhessék tudásukat. A feladatok rendkívül változatosak voltak, főként logikai, de geometriai és számelméleti példák is vártak a diákokra - tette hozzá a szervező.
Végül Aczél Benedek, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskola tanulójának munkáját emelte ki, aki 90 százalék feletti eredményt ért el.
Az iskola matematika munkaközössége jövőre is megszervezi a versenyt.

Képek:

nincsenek képek

Eredmények:

9. évfolyam:
1. Burján Bernadett (Refi)
2. Németh Ábel (Refi)
3. Tóth Bence (Petőfi)

10. évfolyam:
1. Vörös-Torma Csaba (Türr)
2. Móricz Ilona Lilla (Refi)
3. Pulay Fruzsina (Türr)
11. évfolyam:
1. Aczél Benedek (Refi)
2. Németh Mónika Eszter (Refi)
3. Szücs Anikó (Refi)

12. évfolyam:
1. Kis Tamás (Petőfi)
2. Zsuponics Márk (Türr)
3. Kertész Dávid (Türr)

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!