Előadássorozat indult a Griffben


2013-04-24 21:17:38  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Előadássorozat indult a Griffben főképe
Hagyományteremtő szándékkal indította útjára a Pápai Építész Stúdió a Broadway VIP előadássorozatot, melyben neves előadók tartanak havi rendszerességgel előadást városunkról, a Fő térről. A sorozat nyitó rendezvényén Somfai Balázs levéltáros, Egy Griff a város Fő terén címmel tartott előadást. Az összejövetelnek a Vero-Hotel Arany Griff különterme adott otthont. A levéltáros elmondta, a Griff nemcsak egy épület, hanem egy élő történelmi sorsot megélt városrész.
- A Fő tér és a Fő utca sarkán álló épület az egykori Griff Szálloda és Étterem. A szálloda a nevét az akkori földesúr, a gróf Esterházy család címerének griffmadaráról kapta. Dongaívvel fedett, tágas, szép tánctermében, amely a legnagyobb volt a városban, sok híres megyebált tartottak. Láthatták itt Kisfaludy Sándor költő és hitvese, Szegedy Róza táncát is. Az egyemeletes épület 1790 körül épült barokk stílusban. A Fő utcáról nyíló üzlet raktára egykor keskeny boltozott kápolna volt - mondta Somfai Balázs.
Az előadás során kiderült még, hogy a színházterem is itt működött az 1881-es első kőszínház létrejöttéig. A város kulturális életét élénkítette az 1834. január 6-án alakuló Pápai Kaszinó is, mely a Griff Szállodában kapott helyet.
Az előadássorozat következő rendezvénye előreláthatólag május végén lesz, amikor is Mezei László főépítész tart majd előadást.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!