Kamaradarabot állítottak színpadra


2013-04-24 08:39:27  | cikk: mo  | 


Kamaradarabot állítottak színpadra főképe
Kollégista fiatalokból alakult az a színjátszó csoport, amely néhány hónap önálló munka után egy kamaradarabot mutatott be a diákoknak. A Türr István Gimnázium és Kollégium tanulóiból szerveződött csapatnak már neve is van: Kollektors néven kívánnak betörni a színház világába. Tóth Márk, az első darab egyik rendezője érdeklődésünkre elmondta, az egyik Tarczy-bérletes előadás, a Gyáva című darab adta az ihletet ahhoz, hogy megalakítsák saját színjátszó csoportjukat. Nem sokkal később aztán Péntek Róberttel közösen létre is hozták a 9., 10. és 11. évfolyamos diákokból álló társulatot, melyben sok fiatalnak van már némi tapasztalata a színjátszás területén, hiszen többen tagjai városi diákszínjátszó köröknek. Tóth Márk elmondta azt is, a tavalyi év a csapat összehangolódásának időszaka volt. Heti kétszer találkoztak, amikor drámajátékokat és mozgásszínházi, valamint improvizációs foglalkozásokat szerveztek.

Péntek Róbert, a tegnap bemutatott darab, a Bármester rendezője elmondta, rendkívül aktuális probléma, hogy a mai társadalmat milyen mértékben manipulálja a média. A közösségi oldalak, sorozatok, különféle show-műsorok világát éljük. Egyfajta „lélekgyarmatosítás” zajlik a média által – hangsúlyozta a fiatalember, majd hozzátette, a darabbal ezt kívánták megmutatni, szemléltetni társaiknak. Tükröt tartanak a társadalom elé, arra sarkallják a fiatalokat, hogy értékeljék át a hétköznapjaikat, nyissanak a világ felé – tudtuk meg a rendezőtől.
Természetesen a darab a diákok nyelvén és a diákok által fogalmazza meg a tanulságot. A történet egy diákcsoport hétköznapjait tárja a néző elé. Mígnem a csoportba egy lány, Dia érkezik, aki nincs kitéve ezeknek a manipulatív hatásoknak, s a darab arra világít rá, milyen konfliktushelyzet alakul ki a csoport és Dia között.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!