Igény van a kistermelőkre


2013-04-21 09:29:29  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Igény van a kistermelőkre főképe
A kistermelői piac helyzetéről, a kistermelői értékesítés lehetőségeiről hallhattak előadásokat az érdeklődők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai konferenciáján. A Petőfi Sándor Gimnázium aulájában dr. Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának igazgatója elsősorban a helyi, kistermelői értékesítés jogszabályi követelményeiről tájékoztatta az egybegyűlteket szombat délután.
– Az utóbbi évtizedben jelentősen megváltoztak a fogyasztói szokásaink. Mindenki hozzászokott ahhoz, hogy a nagy áruházláncokban olcsón megkaphatja a különféle termékeket. Ennek hatására az otthoni termelés erősen lecsökkent. Ugyanakkor egyre többekben tudatosul, hogy az ezekben a nagyáruházakban kapható termékek nem olyan minőségűek és nem tartalmazzák azt az ízvilágot, amit a magyar fogyasztó megszokott. Éppen ezért már kormányprogram is támogatja a helyi termelői gazdaságokat. A cél, hogy mindenki, aki kedvet érez hozzá, megtermelhesse otthon a növényi alaptermékeket, és ezeket esetleg fel is dolgozhassa. Emellett állatok otthoni vágására, illetve az állati termékek értékesítésére is lehetőség van – nyilatkozta hírportálunknak dr. Leitold József.
Mint mondta, korábban ennek az értékesítésnek a lehetőségei eléggé korlátozottak voltak, viszont 2010-től, a helyi kistermelői rendelet megjelenése óta – egy egyszerű regisztráció után – szinte már bárki készíthet például húskészítményeket, növényi termékeket, lekvárokat, tejtermékeket.
– Tehát jogszabályi oldalról kidolgozta ennek a lehetőségét a kormány, így gyakorlatilag a megfelelő hideg-meleg vízzel ellátott otthoni konyhában elkészíthetők ezek a termékek, amik aztán akár lakáson, akár piacon, de a helyi kiskereskedelmi egységekben is értékesíthetőek. Ugyan a fogyasztói szokások megváltoztak, de egyértelműen van igény a minőségi termékekre, ezeket tapasztalataink szerint szinte korlátlan mennyiségben el lehet adni. Jelen van egy olyan fogyasztói réteg, aki hajlandó megfizetni a jó minőségű magyar terméket, sőt kifejezetten keresi ezeket – fogalmazott dr. Leitold József.
A konferencián Mihály Edina, a Szimplakerti Háztáji Piac piackoordinátora többek között a helyi értékesítés tapasztalatiról beszélt a jelenlévőknek. Kiemelte, a rövid élelmiszerlánc több okból is jobb, mint a hosszú. Megfogalmazása szerint a rövid élelmiszerláncban az árus azonnali visszacsatolást kap a termékéről, így gyorsan és rugalmasan tud reagálni a piaci igényekre. Továbbá közvetlen kapcsolat és bizalom jön létre a termelő, illetve a vásárló között. Nem mellékesen a rövid élelmiszerlánccal számos kiadást, költséget meg lehet spórolni. Mihályi Edina szerint manapság egyre nagyobb igény mutatkozik a kistermelők iránt, akiknek a helyzetét jelentősen megkönnyíti, hogy kialakították a jogszabályi hátterét a termelői piacoknak.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!