A mai kor embere spirituális válságban van - Dr. Süle Ferenc előadása


2013-04-20 21:01:29  | cikk: mo  | 


A mai kor embere spirituális válságban van - Dr. Süle Ferenc előadása  főképe
Az Edvy Malom fogadó Értékeink élőben címmel indított előadássorozata újabb programot tartogatott az érdeklődőknek ma délután. Ezúttal dr. Süle Ferenc pszichiáter tartott előadást A mai kor emberének spirituális válsága címmel. Az apszichiátria, a pszichoterápia és az addiktológia szakorvosa Budapesten szerzett orvosi képzettséget, fő kutatási területe a valláslélektan. Dr. Süle Ferenc az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet valláspatológiai osztályvezető főorvosa volt 1992-2000 között.

A pszichiáter szerint szorongatott fenyegetettségben élünk, de amikor válságról beszélünk, nemcsak az anyagi, pénzügyi válságra kell gondolnunk – vallja a pszichiáter. Süle Ferenc szerint a ma embere morális, lélektani, szellemi, azaz spirituális válságban él.  Az előadó úgy fogalmazott, a modern ember azt kérdezgeti, hol van Isten országa. Jézus válasza, hogy Isten országa bennetek van, Isten nem lakik kézzel készített templomokban. Süle Ferenc szerint a tartósan megoldani nem tudott problémáink szenvedéssel járnak, azokkal küszködnünk kell. Keresztjeinket tekinthetjük úgy, mint fejlődésünk érdekében kapott feladatunkat, mert az életproblémáink fejlődésünk forrásai. A pszichiáter hozzátette: a fejlődés – minden vallás célja – a spiritualitás növekedése. Az ember belső lelki, szellemi életével közelítő meg az, amit spiritualitásnak nevezünk. Ennek a megromlása vezet a lelki, szellemi zavarokhoz – magyarázta a pszichiáter.

Mindenki érzi, hogy a spiritualitás, az ember szellemi voltának, személyes kapcsolatainak valami felsőbb, minőségi szintjével kapcsolatos. Amikor szellemiről, transzcendensről beszélünk, akkor valami emelkedett élményre, magasabbrendű dologra, valami szebbre, jobbra, értékesebbre. A spiritualitást egy olyan külön valóságdimenziónak, valóságszintnek foghatjuk fel, amit közvetlenül nem észlelhetünk, de realitása, hatása, jelentősége az általunk érzékelhető világban is tapasztalható, észlelhető. Ismerünk más olyan valóságdimenziókat is, melyek a természetben közvetlenül nem találhatók meg, nem észlelhetők, mégis érvényesülnek a mi világunk valóságában. Nincs például leírva sehol a természetben, hogy 2 + 2 = 4, és mégis igaz, sőt a matematikára, a mennyiségi összefüggések tudományának valóságdimenziójára épül szinte egész mai tudományunk – véli a szakember.

Süle Ferenc szerint anyagiassá vált világunkban elvesztek a morális értékek. A ma emberének felül kell vizsgálni a spirituális értékeket, a vallásokat, a filozófiákat, hogy mi mindennek a lényege. A vallásos ember könnyebb helyzetben van, hiszen neki van ezzel kapcsolatos élménye, tapasztalása. A válságból való kitörésre a maihoz hasonló alkalmak adnak lehetőséget – hangsúlyozta a pszichiáter, – olyan előadások, melyek beszélgetésre, tapasztalatcserére sarkallják az embereket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!