Az olaszrizling szerepelt az élen a palackos borok versenyén


2013-04-19 21:04:16  | cikk: mo  | 


Az olaszrizling szerepelt az élen a palackos borok versenyén főképe
A Nemzeti Agárgazdasági Kamara a Pápai Agrárexpó kísérőrendezvényeként 16. alkalommal rendezte meg a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyét. A rendezvény az országban az első jelentős rangú tavaszi borverseny, amelynek színvonalát a nevezett termelők, boraik és a bírálatban résztvevő zsűritagok adják. A borverseny és a bírálat elnöki feladatait – hagyományosan – dr. Kállay Miklós, a Corvinus Egyetem tanszékvezetője látta el. A hat bizottság mindegyikének vezetését országosan elismert szakemberek vállalták magukra. A versenyre a megye szakmai körökben elismert 47 bortermelője 153 palackozott bormintával nevezett. A megmérettetésnek az idei évben is a Badacsonyi Borászati és Szőlészeti Kutatóintézet, mint a régió önálló szőlészeti és borászati alkotóműhelye adott otthont.

A Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye eredményhirdetését rendszerint a Pápai Agrárexpón tartják. A bírálóbizottságok értékelése alapján 2013-ban öt nagyarany, 17 arany, 81 ezüst és 48 bronz minősítés született.

A díjátadó rendezvényen dr. Májer János, a Pannon Egyetem Borászati Kutatóintézet igazgatója értékelte a borversenyt. A szakember elmondta, a nevezett borok csaknem kétharmada fehér volt, ami természetesen nem meglepő, hiszen a régió a fehérbortermő vidékeiről ismert. A fehérboros minták között nagy számban szerepelt az olaszrizling, majd a szürkebarát következett, de szép számmal ízlelhettek a bíráló bizottságok tagjai régi tájfajtákat is, köztük a kéknyelűt és a juhfarkot – foglalta össze dr. Májer János.
A vörösboros minták kisebb mértékben voltak jelen a megmérettetésen – derült ki az értékelésből. Érdekesség, hogy már évek óta a shiraz fajta és a gyöngyöző borok is megjelennek a borversenyeken. Az eredmények tekintetében az igazgató kiemelte, a fehérbor szőlőfajták igencsak jól szerepeltek, közülük is az olaszrizling.
- Úgy tűnik, hogy ez az olaszrizling éve volt, hiszen a nevezett borfajták 27 százalékát adta, és az aranyérmek 40 százalékát kapta ez a fajta. Az új fajták közül a zeuszt emelném ki, amely nagyarany minősítést ért el a versenyen – tette hozzá a szakember.
Összességében elmondható, hogy a régió adottságait jól kihasználó, az olaszrizling fölényét mutató borversenyt tudhatunk magunk mögött – hangsúlyozta dr. Májer János.
 

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!