Megnyitotta kapuit a Pápai Agrárexpó


2013-04-19 18:27:36  | cikk: mo  | 


Megnyitotta kapuit a Pápai Agrárexpó főképe
Komoly érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és –készítmények iránt külföldön – hangzott el a XVII. Pápai Agrárexpó ünnepélyes nyitórendezvényén ma délután. A Pápa Város Önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett 17. regionális mezőgazdasági szakkiállítás és vásár mától három napon át várja a látogatókat a Sportcsarnokban és környékén, illetve a Petőfi Sándor Gimnáziumban. A rendezvény fővédnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, védnöke pedig dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.
Az ünnepélyes megnyitón részt vett – többek között – Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, a bizottság tagjai, Jakab István, a MAGOSZ elnöke, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Gőgös Zoltán szakpolitikus, országgyűlési képviselő és Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

A nyitóünnepségen Áldozó Tamás köszöntötte a megjelenteket. Történelmi nap ez a mai – fogalmazott, – a pápai képviselő-testület tegnap esti ülésén meghozta első tulajdonosi döntéseit a Pápai Hús 1913 Kft. működését illetően. A pápai önkormányzat felelősségvállalása az élelmiszeripar területén a magyar önkormányzatok átlagos felelősségén jóval messzebbre mutat – húzta alá a polgármester, ezzel együtt felhívva a figyelmet arra, hogy az idei agrárexpót a 100 éves Pápai Hús jegyében szervezik, s a jubileum tiszteletére a húsgyár történetét bemutató kiállítás is várja a látogatókat. A Sportcsarnok emeleti termében helyet kapó kiállításon látottak mindenkit megerősíthetnek abban, hogy a Pápai Hús 1913 Kft-nek nemcsak 100 éves múltja, de legalább ilyen mértékű jövője is van – hangsúlyozta Áldozó Tamás.

A Pápai Agrárexpó társszervezője nevében Győrffy Balázs köszöntötte a résztvevőket. A NAK elnöke elmondta, a pápai regionális szakkiállítás és vásár tekintetében kiemelt felelősséget érzett abban, hogy a meglévő kapcsolatok továbbra is olyan szinten épüljenek, mint ahogy korábban.
- Ebben kiváló partnernek bizonyult a pápai önkormányzat. De nemcsak Pápa Város Önkormányzatát illeti köszönet, hanem mindazokat a kiállítókat és vendégeket, akik ellátogatnak az expóra, hiszen a mi munkánknak ez ad igazán értelmet – szögezte le az elnök.

A XVII. Pápai Agrárexpót Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára nyitotta meg. Az államtitkár úgy fogalmazott, Pápa Város Önkormányzata példaértékű tettet hajtott végre, amikor a tulajdonostársakkal közösen arról döntött, hogy jelentős tőkeemeléssel stabilizálja a Pápai Hús 1913 Kft. működését. Az összefogásnak köszönhetően közel ezer munkahely maradt meg, és sikerült megtartani a nagy múltú üzem piacait, amiben komoly szerepe volt a régi partnereknek, a beszállítóknak, a sertéstenyésztőknek is.
A Közös Agrárpolitika 2014-2020 közötti költségvetési időszakában az Európai Unió tortájából nagyobb szelet jut Magyarország számára.
- Hazánk közel 20 százalékkal, 1,9 milliárd euróval többet kap a közös agrárpolitikai célokra, mint 2007 és 2013 között. Összesen 12,3 milliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy a következő hét évben mintegy 500 milliárd forinttal többet fordíthatunk vidékfejlesztésre és agrártámogatásokra – emelte ki az államtitkár.
A megnyitón elhangzott, a minisztérium alapvető célja, hogy növekedjen a magas szinten feldolgozott, minőségi magyar élelmiszerek részaránya belföldön és egyre változatosabb termékpalettával, egyre nagyobb mennyiségben legyünk jelen a világpiacon.
Czerván György hozzátette azt is, a vidékfejlesztési tárca örömmel fogadta, hogy komoly érdeklődés mutatkozik a minőségi magyar sertéshúsok és –készítmények iránt Oroszországban és a Távol-Keleten. Ugyanilyen élénk érdeklődés mutatkozik külföldön a magyar húsmarha és a tenyészállatok iránt is, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy helyreálljon a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlya. Fontos feladat, hogy megerősödjenek a családi gazdaságok, a kis- és közepes agrárvállalkozások – hangsúlyozta a szakpolitikus.
- Számos jelét látjuk annak, hogy a harmadik évezred nem a piacokra zúduló tömegáruké lesz, hanem a minőségi termékeké. Magyarország a minőség mellett tette le a voksot és magasra tettük a mércét. A Vidékfejlesztési Minisztérium gyökeres szemléletváltást szorgalmaz. A monokultúrás alapanyag-termelő mezőgazdaság és élelmiszeripar helyett, ösztönözzük a nagyobb hozzáadott értéket teremtő, munkaerő-igényes, sok családnak tisztességes megélhetést nyújtó termelést. Ennek jegyében kiemelten támogatjuk a kertészeti ágazatot, az állattenyésztést, új feldolgozóüzemek létrejöttét és az öntözéses gazdálkodás kiterjesztését. A vásár gazdag kínálata, a minőségi ételek és italok, a kézműves termékek széles választéka, a bemutatott állatok, a kiállított gépcsodák, az újdonságok mindannyiunkat meggyőznek arról, hogy a magyar gazdatársadalom, a mezőgazdaság és az élelmiszer-ipari vállalkozások felkészülten állnak a közös agrárpolitika következő költségvetési időszaka előtt – hangzott el a nyitóbeszédben.

Rendszerint az ünnepélyes megnyitón adják át a Pápai Agrárexpó díjait, valamint a kiállításhoz immár szorosan kapcsolódó kísérőrendezvény, a Veszprém Megyei Palackos Borok Versenye Nagyarany minősítést elért borainak járó díjakat.

Képek:

Pápa Város Különdíját a kiállításon történő színvonalas megjelenéséért a Csalló Pálinka Manufaktúra Kft. kapta. 
A Veszprém Megyei Kormányhivatal különdíját színvonalas kiállítási standjáért, az erdő-és vadgazdálkodási, továbbá természetvédelmi tevékenysége során végzett kiemelkedő szakmai munkájáért a Bakonyerdő Zrt. érdemelte ki. 
A Vásári Nagydíjat a Pápai Agrárexpón évről évre történő színvonalas megjelenéséért, szép kivitelezésű standjáért, az élelmiszer-feldolgozásban végzett kiváló szakmai munkáért a Pápai Hús 1913 Kft. kapta. 

A Veszprém Megyei Palackos Borok Versenyén öt termelő bora ért el Nagyarany minősítést. 
Díjazottak: 
Borbély Családi Pincészet 2009-es évjáratú, badacsonyi termőhelyű olaszrizling jégbora
V-Bor Kft. pincészetének 2010-es évjáratú, badacsonyi termőhelyű szürkebarát bora
Cse-Ki-Bor Pince 2012-es évjáratú balatoncsicsói termőhelyű olaszrizling bora
Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2012-es évjáratú, badacsonyi termőhelyű olaszrizling bora 
Tornai Pincészet Zeusz 2011-es évjáratú, Somló-hegy termőhelyű Zeusz bora 

A Veszprém Megyei Kormányhivatal különdíját a Borbély Családi Pincészet kapta. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a V-Bor Kft. pincészete érdemelte ki. 
A Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület különdíjat ajánlott fel a Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola balatonfüredi tagintézményének. 
A Badacsonyi Borvidék különdíjat ajánlott fel a Csali Szőlőbirtok Krokodilbor Pincészetének kéknyelű boráért. 
A Somló Borvidék különdíjat ajánlott fel a Tornai Pincészet részére.

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!