Az agráriumon belüli fő cél: fellendíteni az állattenyésztést


2013-04-19 15:35:36  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Az agráriumon belüli fő cél: fellendíteni az állattenyésztést főképe
A kormány kiemelten kezeli és növelni kívánja az állattenyésztés szerepét a magyar agráriumon belül. Fontos stratégiai pontnak számít a sertéstenyésztés, amelynek erősítése által szeretnék megduplázni az ország jelenlegi sertésállományát – jelentette ki Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke ma délelőtt a Városházán tartott sajtótájékoztatóján.
– Az utóbbi 8-10 évben elbillent a növénytermesztés felé a mezőgazdaság súlya, az állattenyésztés alábbhagyott. Ennek komoly, nem kívánatos következményei lettek: egyrészt gabonafeleslegünk keletkezett és alapanyagot exportálunk. Másrészt a szántóföldi nagyüzemi növénytermesztésben nem annyira jellemző a foglalkoztatás, mint például az állattenyésztésben, amely a másik komoly üzeme a mezőgazdaságnak. Ezért minden állami eszközzel az állattenyésztésre szeretnénk ösztönözni a gazdálkodókat. Mindez egyben a feldolgozását eredményezheti annak a nagy mennyiségű, jó minőségű gabonának, amit Magyarországon megtermelünk. Másodsorban pedig a foglalkoztatás is fellendülhet – fogalmazott Font Sándor, majd hozzátette, a kitűzött célok érdekében már megalkottak egyes jogszabályokat.
Többek között definiálták a magyar termék, illetve a hazai termék kategóriáit, így pontosan behatárolható, mely termékeket láthatják el az említett címkékkel. Ettől a lépéstől elsősorban a megnevezésekkel való visszaélések megszűnését várják. – Kizárólag az a termék viselheti a magyar termék címkét, amely legalább 95 százalékában Magyarországon termelt alapanyagból készül el. A hazai termék megnevezés esetében minimum az 50 százalékot el kell érnie az áruban a Magyarországon termelt alapanyagnak. Felméréseink szerint a magyar lakosság 85 százaléka szeretne magyar terméket vásárolni – közölte az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.
A politikustól megtudtuk, a nemrég elkészült 10 éves Nemzeti Vidékfejlesztése Stratégián belül az állattenyésztés, és különösen a sertésstratégia kiemelt szerepet kapott. – A sertéstenyésztés, a hazai sertésállomány nagy veszteségeket szenvedett el az elmúlt tíz évben. Tudomásunk szerint hazánkban jelenleg 3-3,5 millió sertést nevelnek fel évente. Ennek a dupláját szeretnénk elérni, tehát a közel 6 milliós sertésállomány elérése a cél – hangsúlyozta Font Sándor. Mint mondta, a sertésstratégiának már része volt a közelmúltban állami és önkormányzati segítséggel a felszámolás, a pusztulás elől megmentett húsfeldolgozó üzemek felkarolása.

A sajtótájékoztató után az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága kihelyezett ülést tartott a Városháza nagy tanácstermében.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!