A csóti fogolytáborról a Honismereti Körben


2013-04-18 05:46:34  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


A csóti fogolytáborról a Honismereti Körben főképe
A Várostörténeti Honismereti Kör ma délután tartotta áprilisi összejövetelét a Pedagógus Művelődési Házban. A téma ezúttal a csóti fogolytábor volt, melyről Bakodi Lászlóné helytörténész beszélt a kör tagjainak.  Az előadó három kiváló könyv segítségével - dr. Rácz István: Csóti tábor, az emlékek tükrében, Szabó Géza: A csóti hadifogolytábor története és Dely Ferenc: Honvágyas gyötrelmek a csóti táborból - mutatta be a tábor életét, történetét.
- A csóti tábor működésének nyolcéves (1915-1923) időtartama alatt hazánkban sorsdöntő történelmi események zajlottak. Az I. világháború idején az ellenünk harcoló nemzetek hadifoglyait el kellett helyezni, ők itt Csót területén kaptak helyet, bérelt földeken, ahol felépítették a tábort. A csóti tábor nagyon híres, sok fogoly fordult meg itt a nyolc év alatt. Az 1915-től 3 éven át a Monarchia területén fogságba esett főként orosz, lengyel, olasz nemzetiségű katonák elhelyezésére, őrzésére szolgáló hadifogolytábor 1918-1919 során a román hadsereg elől menekülők gyűjtőtáboraként szolgált, utóbb az Olaszországból, Franciaországból, Angliából és a legnagyobb számban Szovjet-Oroszországból hazatérők leszerelőtábora lett. A foglyok katonai őrizet alatt álltak, az ellátásuk nagyon rossz volt. A tábort 1923 után teljesen lebontották, eltűntek a barakkok, a postahivatal, a kórház, a tiszti kaszinó, a mozi épülete is - mondta Bakodi Lászlóné.
A tábor emlékeit egy helytörténeti gyűjteményben Csóton őrzik, ahol a hadifogolytábor relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők.
A kör soron következő összejövetelét április 20-án tartja, amikor is kirándulást tesznek a csóti fogolytáborba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!