A barokk irodalomról beszélgetnek


2013-04-17 18:44:31  | cikk: mo  | 


A barokk irodalomról beszélgetnek főképe
Régi magyar irodalomtörténet címmel zajlik szakköri foglalkozás a színházépületben a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ európai uniós projektje keretében. A Pápai forgatag címmel, a közelmúltban indult projekt foglalkozássorozatában petőfis, türrös és refis diákok vesznek részt szerdánként. A szakkör célja, hogy megalapozza a fiatalok ismereteit a barokk irodalomtörténeti vonatkozások tekintetében, felkészülve a közeljövőben megrendezendő nagyszabású összművészeti előadás megvalósításához, amelynek témáját Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című verses eposza adja.

A hat alkalomból álló, foglalkozásonként több mint kétórás szakkört dr. Ladányi István, a veszprémi egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának oktatója tartja. A foglalkozásvezető a régi magyar irodalom és a kortárs irodalom doktora, előadásaiban igyekszik a fiatalok nyelvén szólni, s mai modern eszközökkel közelebb hozni a diákokhoz az adott kor stílusjegyeit. Ladányi István érdeklődésünkre elmondta, a szakkör középpontjában a barokk irodalom áll, de legfőképpen Zrínyi Miklós életműve. Az egyetemi docens az első foglalkozások alkalmával a barokk irodalom általános stílusjegyeit mutatta be néhány alkotó munkáján keresztül, így szóba került Beniczky Péter, Nyéki Vörös Mátyás, Rimai János és természetesen Zrínyi Miklós. Zrínyinél több költemény vizsgálatával az alkotó szerepfelfogása volt a központi téma – fogalmazott Ladányi István.

A szakkörvezető elmondta, nem volt könnyű dolga a mai órán, hiszen ezúttal a Szigeti veszedelem, mint alkotás került terítékre. Ladányi István hozzátette, a műalkotás elemzése kapcsán azt kívánta bemutatni a fiataloknak, hogy a Szigeti veszedelem mennyire tipikusan barokk alkotás, amely egy zseniálisan felépített, fiktív világot közvetít, mely világ eszményképként állt a kor embere, de egyúttal a ma embere előtt is. Azt üzeni, hogyan, miként kellene élnünk, s mi a szerepünk a világban – emelte ki az előadó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!