A nők védelmében - szűrővizsgálatok, intim torna, higiénia


2013-04-16 18:57:15  | cikk: mo  | 


A nők védelmében - szűrővizsgálatok, intim torna, higiénia főképe
Szinte valamennyi betegség és a hozzájuk kapcsolódó hasznos információ elhangzott a mai előadáson, amely a nőket érintheti. Az Egészségügyi napok 2013. programsorozat keretében, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett rendezvényen a Gróf Esterházy Kórház szakemberei tájékoztattak a nőket fenyegető veszélyekről, a szűrővizsgálatok jelentőségéről, az intim higiénia fontosságáról valamint az intim torna céljáról és szükségességéről.

Dr. Papp Mihály szülész-nőgyógyász a nőgyógyászati szűrővizsgálatok rendszeres elvégzésére hívta fel a figyelmet. A szakember elmondta, a daganatos halálozásban rendkívül rosszak a statisztikai mutatók. A daganatos megbetegedések következtében évente körülbelül 33 ezer ember veszti életét. Dr. Papp Mihály hangsúlyozta, a nőgyógyászati szűrővizsgálatoknak azért van óriási jelentőségük a betegségek megelőzése terén, mert ezek a vizsgálatok rendkívül egyszerűek, nem fájdalmasak és nem járnak szövődménnyel. A vizsgálat azért is hatékony, mert számos betegséget ki lehet szűrni olyan állapotban, amikor még 100 százalékban gyógyítható. A méhnyakrák, amely a nőgyógyászati daganatok 50 százalékát adja, időben történő rákszűréssel szinte 100 százalékban gyógyítható. Ugyanez vonatkozik a szeméremtest rákjaira és a hüvelyrákokra. A szakorvos elmondta, bonyolultabb kérdés a petefészekrák kiszűrése, hiszen ez a betegség nehezen fedezhető fel időben, de erre is léteznek már egészen újfajta vizsgálati módszerek – fogalmazott Dr. Papp Mihály.

Dr. Homonay Viktória a nőgyógyászati vérzészavarokról beszélt előadásában. A szülész-nőgyógyász elmondta, vérzészavarok úgy fiatalkorban, mint változó korban előfordulhatnak. A szakorvos szerint vannak organikus és funkcionális vérzészavarok. Az előbbit valamelyik szerv elváltozása, megbetegedése okozza, míg a funkcionális vérzészavart egy szerv átmeneti működésbeli változása okozza, ez esetben nincs kimutatható megbetegedés. Dr. Homonay Viktória hozzátette, érdemes orvoshoz fordulni abban az esetben, ha a vérzés egy hétnél tovább tart, a szervezetből távozó vér mennyisége rendkívül sok vagy darabos.

A programon szóba került az intim torna szükségessége is. Varga Lajosné szülésznő, diplomás ápoló elmondta, az intim tornát alkalmazhatjuk megelőzésként, terápia gyanánt vagy éppen műtét utáni állapotok fenntartására. Rendkívül fontos szerepe van az intim tornának a vizeletinkontinencia tekintetében, de hasznos lehet már gyermekkorban is alkalmazni a gyakorlatokat, hiszen a későbbi szülésnél is jó szolgálatot tehet. A diplomás ápoló hangsúlyozta, a legfontosabb gyakorlat a gátizmok tornáztatása, naponta 5-10 percen keresztül.

Váczy Szilvia az intim higiéniáról tartott előadást a megjelenteknek. A szülésznő úgy fogalmazott, sokan azt gondolják, hogy az intim testrészek ápolása olyan evidencia, amelyről nem is érdemes beszélni. Ez azonban nem így van, hiszen az intim higiénia szerepe különösen fontos a betegségek megelőzésében. Váczy Szilvia történeti áttekintést adott a higiéniás szokásokról, majd beszélt arról, hogy melyek azok a legfontosabb tényezők, amelyekre mindenképpen oda kell figyelni a női intim higiénia megőrzése érdekében. A szülésznő elmondta, a hangsúly a mindennapos tisztálkodáson van és az intim flóra, vagyis a hüvely természetes flórájának megőrzésén. Váczy Szilvia hozzátette, a túlzott tisztálkodás sem vezet jóra, hiszen a hüvelyflóra egyensúlya könnyen felborulhat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!