Megtartották a katasztrófavédelmi verseny helyi fordulóját


2013-04-16 12:08:54  | cikk: mo  | 


Megtartották a katasztrófavédelmi verseny helyi fordulóját főképe
Hosszú évek óta megszervezi Ifjúsági Katasztrófavédelmi Versenyét az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Polgári Védelmi Szövetség és a Magyar Tűzoltó Szövetség együttműködésében. A diákok körében méltán népszerű megmérettetést már 20. alkalommal hozta tető alá a szervezet. A verseny célja, hogy a résztvevő diákok elméletben és gyakorlatban, életkoruknak megfelelően, játékos formában adjanak számot mindarról a veszélyhelyzeti ismeretről, amit a tanév során elsajátítottak, és megmutassák, mennyire járatosak önmaguk, illetve mások mentésében. Csillag István, a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője hangsúlyozta, a vetélkedő évről évre történő, rendszeres megszervezésének nem titkolt motivációja a katasztrófavédelem népszerűsítése, hogy a fiatalok felcseperedvén akár önkéntes szervezetekben vagy hivatásos keretek között tevékenykedjenek e területeken.

A versenyen, ahogyan a korábbi években is, szövetségek, szervezetek, egyesületek, általános iskolák és középiskolák csapatai vehettek részt. A négyfős csapatok nevezését általános (5-8. évfolyam) és középiskolás korcsoportban (9-13. évfolyam) várták a szervezők. Pápán az általános iskolai korosztály tekintetében 7, a középiskolásoknál pedig 4 csapat küzdött az első helyezésekért. A felmenő rendszerű verseny első megmérettetésében az interneten keresztül kellett kitölteni egy feladatlapot, melyben elméleti tudásukról adtak számot a diákok, arról, hogy mi mindent ismertek meg a katasztrófavédelem tevékenységéből.

A legjobbak juthattak tovább a gyakorlati fordulóra, melyet a Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen tartottak ma délelőtt. A verseny javát ez adja, hiszen itt nemcsak elméletben kellett tudni a különféle tevékenységekről, hanem „élesben” ki is próbálhatták állóképességüket a tanulók. Nem volt egyszerű a csapatok dolga, a lényeg a gyorsaság és a feladatok pontos, körültekintő elvégzése volt. Természetesen a bajtársiasságot szem előtt tartva, odafigyelve egymásra. Először tűzoltó tömlőt kellett eljuttatni egy célállomásra, majd puttonyfecskendővel kellett célba lőni, de volt homokzsáktöltés és „életmentés” füsttel telített pincéből. Ez utóbbi esetében természetesen diszkófüstről és pingpong labdákról volt szó.

Csillag István elmondta, a verseny megyei fordulóját április 22-én szervezik, ahol a legjobbak mérhetik össze erejüket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!