Olgától Olgáig - Anya és lánya festménykiállítása a könyvtárban


2013-04-16 07:04:32  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Olgától Olgáig - Anya és lánya festménykiállítása a könyvtárban főképe
L. Székely Olga és Litresits Olga csodálatos festményeiből nyílt tegnap délután kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján. Az 51 festményből álló tárlatot Dénes Vanda nyitotta meg a nagyközönség előtt.
- Azt mondják, a családi kötelékek még a kortárs közösségi csoportok hatásánál is erősebben determinálják lényünket. Az a képesség, mely magot vet egy családban, hogy aztán generációk során egyre jobban kiteljesedve végül tehetségként virágozzék: határtalan. Ez a tehetség Olgától, L. Székely Olgától a családban tovább fejlődött Olgában, Litresits Olgában - és reméljük, nem szab határt neki se képzelet, se realitás… Nem könnyű a mai világban felfedezni az értékeket, a külső helyett a belsőre, a művi helyett a valódi tehetségre koncentrálni. A jövő abban van, ha felismerjük saját értékeinket, saját adottságainkat, és azokat nem rejtjük véka alá, hanem előnyt kovácsolunk belőlük. A művészetben egyébként az a szép, hogy nem ismer határokat, nem ismer sztereotípiákat, nem ismer elveket, szabályokat. A művészet csak egyet ismer és tud, találkozásokat teremteni. Találkozási pontokat anya és lánya között, néző és festő között, táj és ecset között, lelkek és érzelmek között - méltatta a kiállítást Dénes Vanda.
L. Székely Olga túl van több tucat tárlaton. Tagja a Szőnyi István Baráti Körnek, a Kisalföldi Palettának, a martényi Képzőművészeti Szabadiskola Baráti Körének, évekig pedig a mosonmagyaróvári Paletta kör vezetője volt. Képei megtalálhatóak magyar, osztrák, kanadai, svájci és német magánygyűjteményekben. Vallja, hogy csak azt tudja megalkotni, ami hatással van rá.
Litresits Olga 1976-ban született Mosonmagyaróváron, jelenleg is ott él. Már egészen kisgyermek kora óta foglalkozik a rajzolással, elsősorban édesanyja volt rá nagy hatással. Közgazdász-kontrollerként dolgozik, de szabadidejében, ha teheti, fest. Kedvence a tájkép. Gyakran jár ki édesanyjával a természetbe, s olyankor együtt alkotnak, s természetesen véleményezik egymás képeit. Mesterei édesanyja mellett László Enikő, Sáska Tibor és Tullner László.
Litresits Olga szintén gyakran vett már részt kiállításon. Megyei és országos pályázatokon szerepelt. Kipróbált grafikát, pasztellt, akvarellt, tűzzománcot és olajjal is festett.
- Az ember a művészet segítségével próbálja birtokba venni a világot és önmagát, a kép által, amelyet alkot róla. Ezért is a kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szemnek. Remélem, Olga és Olga képei is szépek lesznek a nézők számára - fogalmazott Dénes Vanda.
A képeket megtekintve egy utazást tehetünk, hiszen a Duna-parttól kezdve Velencéig járhatunk a hangulatos tájak között.
A kettős tárlat május végéig tekinthető meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!