"...mások szegénységén segíthetni..." Ihász Lajos élete - könyvbemutató az olvasóteremben


2013-04-13 16:36:08  | cikk: mo  | 



Hiánypótló kötet bemutatására gyűltek össze az érdeklődők ma délután a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. A rendezvényen Huszár János Bél Mátyás-díjas helytörténész mutatta be azt a kiadványt, melyet Németh Tibor könyvtáros Ihász Lajos, az egykori Dunántúli Evangélikus Egyházkerület és a bakonytamási gyülekezet felügyelője életéről szerkesztett. A programon közreműködött a Jókai Kör is, hiszen Ihász Lajos szorosan kötődött a nagy múltú körhöz, ő volt az első alelnöke. A könyvbemutatón részt vett Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület felügyelője, Ács Anna irodalomtörténész és Németh Szabolcs evangélikus lelkész, a kötet lektorai, Polgárdi Sándor evangélikus esperes, valamint a szerző, Németh Tibor, a Szegedi Tudományegyetem Klebersberg Könyvtárának munkatársa.

Németh Tibor érdeklődésünkre elmondta, már gyermekkora óta foglalkoztatta szülőfalujának története, de csak a középiskolás évek alatt kezdett tényleges kutatásokba kezdeni Bakonytamási múltját illetően, majd Szegeden folytatta az adatgyűjtést.
Ihász Lajos a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület felügyelője volt. A magyar nemesség talán legnemesebb hagyományait követve, úgy gondolta, hogy az a vagyon, amit ő örökül kapott,  nemcsak önmaga és családja javára fordítja, hanem társadalmi küldetést kell teljesítenie.
- Ennek megfelelően bőkezűen adakozott belőle. 40 éven keresztül követhető nyomon ez az adakozó tevékenység. A koronát erre a tevékenységre a végrendeletével tette fel, hiszen a 2000 holdas lőrintei birtokát a Dunántúli Evangélikus Egyházkerületre hagyta – fogalmazott a szerző.

Ihász Lajos második felesége Jókai Etelka volt, aki Jókai Mór unokahúga volt, így kapcsolódik Ihász Lajos a Jókai-családhoz. Németh Tibor beszélt arról is, Ihász Lajos rendkívül sokrétű személyiség volt. Sokat tett – egyebek mellett – a mezőgazdaság fejlesztéséért, tagja volt a Veszprém Vármegyei Gazdasági Egyesületnek, alapító elnöke a Devecser Vidéki Gazdakörnek, alelnöke a Pápai Gazdakörnek, ezenkívül egyházkerületi felügyelői tisztsége révén 1901-ben tagja lett az Országgyűlés Főrendi Házának is.

A szerző úgy véli, a kötet és Ihász Lajos életműve üzenetet hordoz a ma embere számára. Ha változtatni szeretnénk a sorsunkon, ne a körülményekkel foglalkozzunk, hanem nézzünk magunkba, készítsünk számvetést, és lépjünk. Ihász Lajos olyan jelszavakat hangoztatott, mint takarékosság, igénytelenség, kötelességérzet, megelégedettség. Mindannyiunknak eszerint kellene élni – fogalmazott Németh Tibor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!