Rendőrségi konzultáció a kiskorúakhoz kapcsolódó jogsértésekről


2013-04-12 20:47:13  | cikk: HuHa  | 


Rendőrségi konzultáció a kiskorúakhoz kapcsolódó jogsértésekről  főképe
Múlt évben rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy a kapitányságok az illetékességi területükhöz tartozó településekkel konzultációs fórumot tartsanak. A Pápai Rendőrkapitányság az előző évben körjegyzőségenként szervezte meg a fórumot, idén pedig a településeket hívták meg Pápára. A járási hivatalban e héten három alkalommal tartották meg a tanácskozást, három csoportra osztva az illetékességi terület falvait.
-A fórumot egy konkrét téma köré szerveztük, ez pedig a fiatalkorúak veszélyeztetettsége, bántalmazása volt. A rendezvényre a települések polgármestereit, jegyzőit, az oktatási intézmények vezetőit, a háziorvosokat és az egyházak vezetőit, a polgárőrségeket valamint a család és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakembereket hívtuk meg, azokat, akik e probléma területén jelzési kötelezettséggel bírnak és jelen vannak kapitányságunk körzeti megbízottai is – mondta el érdeklődésünkre Fülöp Tamás, a körzeti megbízotti alosztály vezetője. A rendőr hadnagy kiemelte, a fiatalokkal kapcsolatos problémák minden formája tapasztalható az illetékességi területen, ami országosan is jellemző. A konzultáción éppen ezért nem csak a fiatalkorúak áldozattá válásáról volt szó, hanem arról is, amikor a fiatalkorúak válnak elkövetővé – hiszen e két problémakör gyakran összekapcsolódik. Ráadásul az ilyen típusú jogsértéseknél nagy a látencia, ezért a szakemberek a jelzési kötelezettségre hívták fel a figyelmet, ami az állampolgári kötelességen túl, a fiatalokkal foglalkozók részéről kiemelten fontos.
 Véghné Vadas Mercedes rendőr őrnagy, a bűnügyi osztály vizsgálója a veszélyeztetettségről és a kiskorú veszélyeztetéséről beszélt előadásában. A különbségeket számos példával mutatta be, kitért az erkölcsi veszélyeztetésre, és szólt az egyre jobban terjedő iskolai erőszakról, ami már az egészen kicsiknél is előfordul. A jelzőrendszer fontosságáról Nagyné Holczinger Csilla, a járási gyámhivatal vezetője beszélt a megjelenteknek. Mint mondta, a gyermekvédelmi törvényben egyértelműen rögzítve van, hogy mit kell a jelzőrendszeri tagoknak tenni. A fiatalokkal foglalkozó személyeknek, jelzőrendszeri tagoknak jelzéssel kell élniük a gyermekvédelmi szolgálatnál, ha a gyermek veszélyeztetettségét tapasztalják, gyermekbántalmazás és súlyos elhanyagolás észlelése esetén pedig a gyámhivatalnál kell eljárást kezdeményezni. A Pápai Rendőrkapitányság ifjúság körében végzett bűn- és baleset-megelőzési tevékenységéről Fűzfa László rendőr törzszászlós, körzeti megbízott tartott előadást a falvak képviselőinek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!