90 millió forintból újul meg a hajléktalanszálló


2013-04-11 19:06:42  | cikk: mo  | 


90 millió forintból újul meg a hajléktalanszálló főképe
Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében csaknem 91 millió forint 100 százalékos támogatási intenzitású összeget nyert Pápa Város Önkormányzata az Egyesített Szociális Intézmények Arany János utcai hajléktalanszálló korszerűsítésére és bővítésére – jelentette be ma délután Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár. Soltész Miklós a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, a hajléktalanok megsegítése kötelességeket is von maga után.
- A hajléktalanok jelenléte zavaró lehet a többségi társadalom szemében. Fontos kiemelni azt a szemléleletváltást, amely 2010 óta ment végbe a hajléktalanellátás tekintetében. Nemcsak jogaik vannak a támogatottaknak, legyenek azok szociális segélyezettek, hajléktalanok, hanem kötelességeik is – fogalmazott az államtitkár.
A másik fontos kormányzati szándék, a kitörési lehetőség biztosítása – hangzott el a sajtótájékoztatón.
- A kitörési lehetőség magában foglalja az oktatást, a képzést, ezzel együtt az esélyt a munkahelyi elhelyezkedésre. Így a támogatottak adott esetben visszaintegrálódhatnak a társadalomba, abba a környezetbe, ahonnan érkeztek. Azt gondolom, hogy ez az igazi hajléktalanellátás: egyik oldalon megjelenik a segítés, középen az elvárás, a jogok és kötelezettségek, míg a másik oldalon a társadalomba történő visszaintegrálódás – adott tájékoztatást a szakpolitikus.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a pályázat nyomán megvalósuló közösségfejlesztő programokra és mentálhigiénés egészségfejlesztésre hívta fel a figyelmet. A politikus szerint a kitörési lehetőséghez feltétlenül szükséges ezek megvalósítása. A pályázat tovább bővíti a városban elérhető szociális ellátások körét – jegyezte meg dr. Kovács Zoltán.

Áldozó Tamás polgármester arról számolt be, a vissza nem térítendő támogatásból nyolc férőhellyel bővül az Arany János utcai hajléktalanszálló. Az épületben jelenleg 20 támogatott elszállásolására van lehetőség. A meglévő épület átalakításával, bővítésével, a tetőtér beépítésével, akadálymentesítéssel, energetikai korszerűsítéssel, új közösségi terek kialakításával a korábban külön telephelyen működő krízis szálló kiváltódik, a zsúfoltság csökken, új közösségi funkciók alakulnak ki és a dolgozók munkakörülményei is javulnak – ismertette a projekt elemeit a polgármester. 

Fülöp Attila helyettes államtitkár elmondta, a tárca javaslatára létrehoztak egy központi nyilvántartást, amely országos szinten tájékoztat egy adott szociális szolgáltatás igénybevételéről. A nyilvántartás naprakész adatai segítik az ehhez hasonló pályázatok megírását, hiszen valós képet ad arról, hol van szükség a korszerűsítésre.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!