Rendőrségi előadás a kiskereskedelmi egységek védelmére


2013-04-10 22:52:25  | cikk: HuHa  | 


Rendőrségi előadás a kiskereskedelmi egységek védelmére főképe
A város kiskereskedelmi egységeinek, vendéglátóhelyeinek és kisebb pénzintézeteinek vezetőit, dolgozóit várták ma délután bűnmegelőzési előadásra a megye és a város rendőri szervei. Az áldozattá válás megelőzését és az áldozatsegítést szolgáló Veszprém megyei komplex rendszer működtetése a társadalmi kohézió erősítésével című, európai uniós támogatással megvalósuló projekt elemeként a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság azokra a vagyon elleni bűncselekményekre hívta fel a figyelmet, melyek a kis üzleteket, vendéglátóhelyeket és egyéb olyan helyeket veszélyeztetik, ahol nincs külön biztonsági személyzet, kiépített komplex védelmi rendszer. Az Ipartestület Székházában tartott szakmai rendezvényen Szappan Csaba rendőrkapitány köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, azoknak az objektumoknak, melyek maguk is tesznek saját biztonságukért, sokkal könnyebben tud segíteni a rendőrség is bűncselekmény vagy vagyon elleni szabálysértés esetén, mint a semmiféle védelemmel nem rendelkező egységeknek.  Futtató Norbert rendőr őrnagy, a Veszprém MRFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője előadásban a megyében történt vagyon elleni bűncselekmények jellemzőiről, az elkövetői kör jellegzetességeiről és a veszélyeztetett objektumokról beszélt, és szólt a vagyon elleni bűncselekmények sértettjei számára nyújtott áldozatsegítő szolgáltatásokról is. Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a Pápán és kistérségében jellemző cselekményeket ismertette. Mint mondta, a lopások, betöréses lopások a legjellemzőbbek, rablás a múlt évben nem történt, 2011-ben azonban két rablást is elkövettek a kapitányság illetékességi területén.
- Mivel a területünkön elkövetett bűncselekmények közel fele vagyon ellen irányul, ebből egyenesen következik, hogy a kiskereskedelmi egységekben is ebből történik a legtöbb. A kis üzletek, vendéglátóhelyek sokkal kiszolgáltatottabbak, mint a nagy üzletláncok boltjai, hiszen míg ott külön biztonsági személyzet őrzi az üzletet, addig az egy-két eladóval dolgozó boltokban nincs lehetőség arra, hogy az eladók a kiszolgálás mellett azt is figyeljék, hogy a többi vásárló milyen céllal érkezett, netán éppen lopást követ-e el.
Leginkább a vidéki települések kis boltjai, italboltjai a veszélyeztetettek, főként zárás után, hiszen ezek az üzletek sok esetben nincsenek kellő védelmi rendszerrel felszerelve. Betöréses lopás esetén jellemzően a rács lefeszítésével, az ablak betörésével, a lakat levágásával vagy az ajtó vállal történő befeszítésével jutnak be a boltokba vagy raktáraikba, ahonnan nagyon gyorsan élelmiszert, italárut tulajdonítanak el. Az elkövetők jellemzően alacsony iskolázottságúak és rossz körülmények között élnek, az eltulajdonított dolgokat pedig vagy elfogyasztják, vagy alacsony áron eladják.
A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén egyébként a kis üzletek, vendéglátóhelyek jellemzően fel vannak szerelve valamilyen védelmi berendezéssel, de vannak még hiányosságok ezen a téren – ez derült ki egy múlt évi felmérésből, tájékoztatott Császárné Elek Veronika.
 Orsós Károly rendőr őrnagy, a megyei főkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója a megyében történt rablások jellemzőit ismertette és ezek megelőzési lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Beszélt arról, hogy az elkövetőket mi motiválja, jellemzően mennyi idő alatt hajtják végre a cselekményt  és mennyire felkészülten érkeznek a cselekmény helyszínére. Azt javasolta, rablás esetén – amely testi épség, élet elleni erőszakos fellépést jelent – a sértettek ne tegyenek semmilyen ellenlépést, hiszen nem lehet tudni, hogy miként reagál rá az elkövető. A bolti tolvajt azonban visszatarthatják a rendőrség megérkezéséig, de nagyon fontos az is, hogy az elkövetőt jól megfigyeljék, hogy esetleges elmenekülése után tudjanak részletes személyleírást adni a tettesről.
A biztonság növelését szolgáló technikai berendezésekről, azok alkalmazásáról és az ilyen rendszereket kiépítő és üzemeltető vállalkozásokról tájékoztatta a résztvevőket a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Veszprém Megyei Szervezetének vezetője és munkatársa. A szervezet munkájának ismertetése mellett, a legalapvetőbb biztonságtechnikai berendezéseket mutatták be. A szakemberek szerint, már néhány tízezer forintos beruházással is lehet technikai eszközöket alkalmazni, melyek erősítik a boltok biztonságát. A legalapvetőbb biztonsági eszközök közé tartoznak a riasztóberendezések, lehetőleg távfelügyeleti rendszerrel, valamint a különböző videotechnikai eszközök.
A szakmai előadáson a résztvevőknek lehetősége volt kérdések megfogalmazására is, a kiskereskedelmi egységek biztonságának növelésével kapcsolatban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!