Médiaguruk a stúdióban - újabb tanfolyam a városi tévé szerkesztőségében


2013-04-10 16:31:41  | cikk: mo  | 


Médiaguruk a stúdióban - újabb tanfolyam a városi tévé szerkesztőségében főképe
A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Pápai forgatag elnevezésű projektje keretében újabb kurzus indult a Pápa Városi Televízióban a középiskolás fiatalok számára. A városi televízió két vezetője, Varga András és Mike László korábban már tartott hasonló foglalkozásokat általános iskolások számára, s most újabb diákcsoport költözött be a stúdióba egy 2x8 órás tanfolyam erejéig.

A Médiaguruk címmel szervezett kurzus első nyolc órája a műsorkészítési elvekbe, a szerkesztés szabályaiba valamint a riportkészítés mikéntjébe kalauzolta a fiatalokat. Varga András főszerkesztő, és egyben az egyik tanfolyamvezető, elmondta, a nyolc óra leforgása alatt mindvégig arra törekedett, hogy a diákok tudatos médiafogyasztókká váljanak. Hangsúlyozta, manapság nagyon sok veszély fenyegeti a fiatalokat, rengeteg információ zúdul rájuk a televízióból, az internetről és egyéb csatornákról. Éppen ezért különösen fontos, hogy a gyerekek tudjanak válogatni az információk között és mindenekelőtt megtanulják használni ezeket az információkat. A tudatos médiafogyasztóvá válás ma már alapkövetelmény – fogalmazott a városi tévé főszerkesztője.
A januárban kezdődött médiakurzus első etapjának végére az öt diák megtanulta a műsorszerkesztés alapvető szabályait és riportkészítéssel fejezték be a tanfolyamot.

A Médiaguruk című tanfolyam második része két hete kezdődött, amelyben Mike László vezető operatőr a képszerkesztési technikákról, a kamera és az optika részeiről, egyszóval az operatőri munkáról beszélt a fiataloknak. A tanfolyam másik vezetője elmondta, igazán jó csapat jött össze, örömmel tölti el, hogy most középiskolás diákokkal foglalkozhat, hiszen az ő vizuális szocializációjuk már fejlettebb, így gördülékenyebb az ismeretek átadása. Mike László úgy fogalmazott, a nyolc órás kurzus rendkívül kevés ahhoz, hogy mindazt a tudást és gyakorlatot, amelyet a városi televízió vezetői felhalmoztak működésük 20 éve során, átadják a gyerekeknek, de arra alkalmas a tanfolyam, hogy a diákok felismerjék, ráérezzenek arra, hogy a képkomponálással lehetőségük van üzenetek közvetítésére – tudtuk meg a televízió vezető operatőrétől.

Iványi Dávid rendkívül aktív a Médiaguruk című kurzuson. A türrös diákot leginkább a filmek, a mozgókép-készítés vonzotta a tanfolyamra. Örül ennek a lehetőségnek, a kurzus két témája közül, vagyis a szerkesztői és az operatőri munka közül inkább az utóbbi érdekli a fiatalembert, hiszen ez áll legközelebb filmes irányultságához.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!