Aradi Éva előadása az Edvy Malomban


2013-04-10 12:18:56  | cikk: mo  | 


Aradi Éva előadása az Edvy Malomban főképe
Dr. Aradi Éva indológus, keletkutató előadásával folytatódott az Edvy Malom fogadó Értékeink élőben című programsorozata a közelmúltban. Az előadó Szkíták-hunok-magyarok címmel a magyarság eredetének újabb kutatási eredményeit tárta közönsége elé. Aradi Éva több, mint harminc éve foglalkozik magyarság-eredet kutatással, elsősorban indiai forrásokból dolgozik. Aradi Éva 8 évet élt kint Bombay-ben, kiválóan beszéli a nyelvet, így volt alkalma mélyreható kutatásokba bocsátkozni. Az indológus tevékenységét Indhira Gandhi is elismerte: miniszterelnöksége alatt, 1975-ben állami kitüntetésben részesítette a magyar keletkutatót, majd 1993-ban Shankar Dayal Sharmától, India akkori államelnökétől úgyszintén Nagydíjat kapott India kultúrájának magyarországi terjesztéséért. 2007-ben az erdélyi Kőrösi Csoma Társaság emlékérmét vehette át.
Aradi Éva azokkal a belső-ázsiai népekkel foglalkozik, amelyek India történelmében jelentős szerepet játszottak, mint hódítók és akik a magyarság őseinek rokonai voltak. Így az indoszkítákkal, a kusánokkal és a fehér hunokkal (vagyis a heftalitákkal).

Aradi Éva beszélt arról is, hogy 20 évvel ezelőtt újabb információ látott napvilágot a magyarság őstörténetével és eredetével kapcsolatban. A keletkutató elmondta, Magna Hungaria 400 km-rel keletebbre volt, mint ahogy a kutatók korábban gondolták. A régészek ugyanis Biljar városában 270 magyar temetkezési helyre bukkantak. A Káma folyó és az Ural hegység között elhelyezkedő Biljar sírjaiban részleges lovas temetkezésre utaló csontokat és tárgyakat, magyar nyergeket, lószerszámokat és tarsolylemezeket találtak a történészek. A felfedezés arra is rámutat, az i.u. VII-IX. századig a nagy Magyarországként is emlegetett Magna Hungáriában élő keleti magyarok (másnéven vengerek) nem a finnugorokkal, hanem a türkökkel keveredtek, és innen indultak el meghódítani a hazát – derült ki az előadáson.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!