Elkészült az ideiglenes védőgát Nemesgörzsönynél!


2013-04-08 22:18:40  | cikk: HuHa  | fotó: Babos János  | 


Elkészült az ideiglenes védőgát Nemesgörzsönynél! főképe
18 órára elkészült Nemesgörzsönynél a jászolgát. A gát építése ma is kora reggeltől zajlott, több száz ember – szakemberek, egyenruhások és civil önkéntesek - bevonásával, és 18 órakor vonultak le az építők a négy napja épített védműről. A gát hossza meghaladja az ötszáz métert, a felhasznált homokzsákok száma pedig a harmincezret.
A vízügyi szakembereken túl ma is a helyszínen voltak a tűzoltók, rendőrök és más szervezetek tagjai a sok önkéntes mellett. A megnövekedett gáthosszúság miatt négyszáz ember is elfért a homokzsák rakodásnál. A legmélyebb partszakaszon túljutva ma már csak bokáig érő vízben kellett dolgozniuk a gát építőinek, akik a levert cölöpök és a hozzájuk rögzített deszkák mellé tömködték a homokzsákokat. A gáton dolgozók ellátáshoz Pápa Város Önkormányzata is hozzájárult, 1000 db zsemlét rendeltek az élelmezéshez, a Nátus Konyha pedig négyszáz adag gulyást főzött ebédre a munkásoknak. A segítőkhöz csatlakozott a Pápai Hús 1913 Kft. is, amely 150 kg sonkát szállított a védekezés helyszínére a szendvicsekhez. Mindezek mellett pedig a Városgondnokság dolgozói is ott voltak – napok óta – a gátnál és közreműködtek az építésben.
Ma, 18 óra. A hídhoz vezető útról sorra gördülnek le a gépjárművek. Személyautókkal érkezett önkéntesek, önkormányzati kisbuszok hagyják el a helyszínt. Elkészült a gát. A rendőrökért megérkezett a busz, a tűzoltók járműveikbe szállva készülnek indulni. Az arcokon fáradtság és megkönnyebbülés. A segítők még szedik össze a szemétgyűjtő zsákokat, az ideiglenes gát tövében egy tévéstáb riportere mond éppen stand up-ot, aztán szedelőzködnek ők is. A katasztrófavédelem munkatársai maradnak legtovább, no meg a vízügy szakemberei. Néhány vízügyes a híd mellől induló több mint fél kilométeres gátat ellenőrzi. A két ember szélességű ideiglenes védőgát hosszan, kissé kanyarogva nyúlik be a tengerré vált patakba, merthogy a Marcal itt még csak pataknak számít, s csak feljebb, Malomsok után nevezhető folyónak – tudjuk meg később a szakemberektől. A homokzsákokból emelt védmű vége messze a fáknál ér véget, ott, ahol már elég magasnak bizonyult a magaspart, ennyi víz számára is. A piszkosfehér homokzsák-gát körül a lemenő nap fényében csillog a hatalmas víztömeg. Elindulunk a gáton, befelé. Hogy hány sor homokzsák van gumicsizmás talpunk alatt, nem tudjuk megítélni, de ahogy egyre beljebb érünk az úttól, tudjuk, egyre mélyebb víz kavarog kétoldalt körülöttünk. A vízügyi munkatársak visszafelé jönnek a gáton. Hercsel Róbert szakaszmérnökkel épp ott találkozunk, ahol a legnagyobb vízben kellett építeniük a gátat a kitörő víz megfogására, s ami több mint egy napig tartott. A szakaszmérnök csütörtök óta, a védekezés megkezdése óta folyamatosan a helyszínen volt, előbb Marcaltőnél, aztán itt Görzsönynél. Végig ott állt a vízben, rakta a homokzsákokat a kiszabadult patak megfékezésére kollégáival és a tűzoltókkal együtt. A fiatalember arcára kiül a fáradtság.
-Jelenleg a Marcal ezen szelvényében tetőzik az ár, a kiépített védvonallal végeztünk, stabilizáltuk, megszüntettük az átfolyást, és ennek hatására a marcaltői övcsatornán megindult az apadás – összegzi. Vagyis a Nemesgörzsönynél elszabadult patak megfogásával Marcaltőre már nem tud újabb víz folyni, az övcsatorna pedig feljebb visszavezeti a vizet a Marcalba és megszűnik Marcaltő és Malomsok veszélyeztetettsége. Az elkészült ideiglenes gát pontos hosszát még nem tudja megmondani, hiszen a mérésre csak most, a gátépítők levonulása után lesz lehetőség, de az biztos, hogy ötszáz méternél hosszabb. És azt is tudja, hogy több mint harmincezer homokzsákot raktak le az elmúlt négy napban.
-Innentől kezdve folyamatos figyelőszolgálat van a szakaszon, a gát két végére homokzsákokat deponáltunk, hogy szükség esetén be tudjunk avatkozni. A part melletti tengerré változott rétről az övcsatornán keresztül folyik majd le a víz, a patak másik oldalán pedig az alacsony részeken már megy vissza a víz a Marcalba - magyarázza. Arra a kérdésre, hogy miért csak csütörtökön kezdték meg a védekezést Marcaltőnél és miért csak pénteken indult meg a gát építése, miközben már szerdán víz alatt volt a környék és az utat is le kellett zárni az átfolyás miatt, így válaszol:
-Az, hogy ezen az úton vízátfolyás keletkezik, minden évben előfordul többször és a hidrológiai és egyéb előrejelzéseink nem mutatták, hogy ilyen mértékű áradás következik be ezúttal, így nem tudtuk előre megszervezni a védekezést. Nagyon messziről, Mersevátról vannak vízmérce adataink és a közbeeső vízfolyásokról semmiféle adat nem áll rendelkezésünkre. Nem tudtuk, hogy mennyi vízhozam érkezett, és az összes víz itt ért össze. A kiöntött szakaszon nincs védvonal, csupán egy mezőgazdasági út a magasparton, ezen folyt át a víz. Ami azt jelenti, hogy a vízügyi igazgatóságnak ezen a szakaszon nincs állami védvonala, így pedig nagyon nehéz a védekezést elrendelni, főleg úgy, hogy ezen a területen minden évben többször volt már elöntés.
A Marcal jobb parti összes vízfolyásának a Székesfehérvári Vízügyi Igazgatóság a kezelője, a bal parti vízfolyások a Szombathelyi Igazgatósághoz tartoznak a Marcal medrével együtt, a Marcaltőn túli területek pedig a győrieké – tudjuk még meg a szakaszmérnöktől.
Hatvan éve nem volt ilyen mértékű áradás a Marcal ezen szakaszán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!