Állatbarátok csatlakozását várja a Pápai Humán Állatvédő Egyesület


2013-04-08 00:50:10  | cikk: pt  | 


Állatbarátok csatlakozását várja a Pápai Humán Állatvédő Egyesület főképe
Ideiglenes befogadókat szeretne bevonni az állatmentésbe a Pápai Humán Állatvédő Egyesület. A non-profit szervezet olyan állatbarátok jelentkezését várja, akik gondjukat viselik egy-egy kóbor kutyának, míg az új gazdira nem talál.
A maroknyi, ám roppant lelkes önkéntessel dolgozó civil egyesület lehetőségei erősen korlátozottak. Az utóbbi időben ugyan számos fejlesztést végrehajtottak a telephelyükön és annak további bővítését is tervezik, de még így sem tudnak ott 6-7 kutyánál többnek helyet biztosítani.
A telephelyre kizárólag az utcáról befogott gazdátlan jószágokat viszik, az egyes gazdáknál feleslegessé vált kutyákat viszont nem tudják azonnal elszállítani. Ezeknek az ebeknek elsősorban az internet, illetve a széleskörű állatvédelmi kapcsolataik segítségével keresnek új otthont. Az egyesület munkáját már segíti néhány ideiglenes befogadó is, ezzel kapcsolatban pedig csak pozitív tapasztalataik vannak a pápai állatvédőknek.
– Éppen ezért további ideiglenes befogadók csatlakozását várjuk. Olyan állatbarátokat keresünk, akik átmenetileg szívesen gondját viselik egy vagy több kutyusnak. Kortól függetlenül bárki jelentkezhet a feladatra, egyedül az a fontos, hogy az ideiglenes befogadó szeresse a kutyákat és megfelelően gondozza, nevelje a rá bízott állatot. Az eb állatorvosi költségeit minden esetben egyesületünk állja, és igény esetén akár az élelmezésben is segíteni tudunk – mondta el Gáspár Enikő, a Pápai Humán Állatvédő Egyesület társelnöke, aki jelenleg saját maga is nyolc kutyát gondoz az otthonában.
Az állatvédő hangsúlyozta, az állatok átmeneti befogadása ugyanolyan felelős döntés, mint egy örökbefogadás, mivel egészen addig kell gondját viselni a kutyának, amíg az végleges gazdára nem talál. Ez eltarthat két hétig, vagy akár több hónapig is. Ugyanakkor az ideiglenes gazdi sokat tud segíteni például a kutya emberhez szoktatásában, szocializálásában, és persze az állat is sokkal jobban érzi magát az ember mellett, ráadásul nem kell egy szűk kennelbe zárva tartózkodnia a nap túlnyomó részében.
– Véleményem és tapasztalataim szerint ez egy remek lehetőség, jól bevált módszer az időseknek az állattartásra, de persze a fiatalok is belekóstolhatnak a kutyanevelésbe. Ennek csak előnyei vannak. Több nagy állatvédő szervezet szinte csak ideiglenes befogadókkal dolgozik – mutatott rá Gáspár Enikő. Hozzáfűzte, emellett a Pápai Humán Állatvédő Egyesület szívesen fogad bármiféle segítséget, ami a mindennapi munkájukat segíti.
A 2005-ben alakult szervezet szeretné, ha további tettrekész állatbarátokkal tudná bővíteni a tagságát. A tagok társadalmi munkában dolgoznak, a feladataik közé tartozik az állatok befogása, ellátása, állatorvoshoz való szállítása, továbbá a telepükön való munka. A telephelyen a kennelek tisztántartása mellett a kutyákkal is foglalkozni kell – az egyesület pedig ezekre a feladatokra is vár jelentkezőket.
Az érdeklődők a Pápai Humán Állatvédő Egyesület honlapján további információkat kaphatnak, illetve a kapcsolatot is itt vehetik fel a vezetőséggel.

Képek:

A kóbor kutyákat a befogásuk után dr. Lázár Attilához, a civil szervezet állatorvosához szállítja a Pápai Humán Állatvédő Egyesület. Itt az eb általános kivizsgáláson esik át, majd megkapja a kötelező és az egyéb oltásokat, valamint az azonosító chipjét. Végül nemtől függetlenül minden kutyát ivartalanítanak, ezután pedig elkezdődik a gazdikeresés. 2012-ben 64 kutya került új gazdához a Pápai Humán Állatvédő Egyesületnek köszönhetően.


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!