Teológustalálkozó helyszíne volt a hétvégén városunk


2013-04-07 21:21:51  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Teológustalálkozó helyszíne volt a hétvégén városunk főképe
A Pápai Református Teológiai Akadémia épületegyüttese adott otthont a hétvégén a Kárpát-medencei Református Teológustalálkozónak. A közel 140 résztvevővel zajló nagyszabású konferenciát a házigazda akadémia és a Dunántúli Református Egyházkerület közösen szervezte meg a hivatástudat témája köré felépítve.
A szervezők tájékoztatása szerint a rangos nemzetközi rendezvény a Kárpát-medencei református teológiákon tanuló hallgatók számára biztosított lehetőséget az egymással való találkozásra és kapcsolattartásra. Emellett a találkozó megrendezésével egy olyan fórumot kívántak létrehozni, ahol a teológushallgatóknak lehetőségük van elmélyíteni magyar református lelkipásztori hivatástudatukat.

A konferencia pénteken délután nyitóáhítattal kezdődött, majd dr. Hanula Gergely rektorhelyettes köszöntötte a találkozó résztvevőit. Az ünnepélyes megnyitón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Veszprém megye kormánymegbízottja is köszöntőt mondott, amelynek során kiemelte, örömmel tölti el, hogy Pápán működik teológiai akadémia, ráadásul ilyen nívós rendezvényeket szervez. Hozzáfűzte, Pápa mindig is olyan diákváros volt, amely befogadta az ide érkezőket.
– Az identitás és a hivatástudat kialakulásának egyik fontos eleme, hogy az ember felismerje, tevékenységével hasznos tagja lehet a társadalomnak. A hivatástudatról magam is sokat tudnék beszélni, hiszen az én pályámon is elengedhetetlen az elhivatottság, és úgy vélem, a lelkészi szolgálatra ez még inkább igaz. Ez egy olyan szép hivatás, ami a mai nehéz, zavaros, szétesett világban mondhatni megérdemli a lelkésztől a teljes odaadást. Nem kétséges, aki Isten szolgálatába szegődött, fontos szerepet tölt be a társadalomban. Küldetése és szociális missziója van, az egyházi feladatai mellett kultúrát, értéket kell közvetítenie – fogalmazott beszédében dr. Kovács Zoltán.
Papp László, a teológustalálkozó főszervezője, a Pápai Református Teológiai Akadémia Hallgatói Önkormányzatának elnöke is üdvözölte a jelenlévőket, majd dr. Vladár Gábor rektor Hivatástudatról régen és ma című előadásával folytatódott a konferencia.

A pénteki programban többek között a teológiák bemutatkozásai és ismerkedési játékok is szerepeltek, szombaton pedig Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke indította a napot áhítattal, majd a teológustalálkozó hivatástudatról szóló főelőadásával. A püspök véleménye szerint a XXI. századra kibővült, komplexebbé vált a lelkipásztorok feladata, és ennek bizony nem könnyű megfelelni. Ezt követően egyebek mellett fórumbeszélgetések, sport- és kézműves foglalkozások, városnézés, borkóstoló vagy éppen táncház biztosított változatos, tartalmas elfoglaltságot. A mai nap a református templomban zajló közös istentisztelet zárta le a Kárpát-medencei Református Teológustalálkozót.

Papp Lászlótól megtudtuk, a konferencia megszervezésével egy régi, az utóbbi években kissé megkopott fényű hagyományt szerettek volna felfrissíteni. – Az volt a célunk, hogy összehozzunk az egy hitben, egy hivatásban élő emberek számára egy fórumot, ahol megoszthatjuk egymással problémáinkat, kérdéseinket, gondolatainkat. Arra törekedtünk, hogy erősítsük egymást hitben, elhivatottságban. Az egész Kárpát-medencéből érkeztek hozzánk teológusok. A rendezvényen képviseltette magát a kolozsvári, a komáromi, a debreceni, a sárospataki és a budapesti teológia, valamint evangélikus testvéreink is megtiszteltek minket jelenlétükkel – tájékoztatott a konferencia főszervezője.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!