Modern alkotók tárlata a színházépületben


2013-04-07 12:26:11  | cikk: mo  | 


Modern alkotók tárlata a színházépületben főképe
A Ribillio Andante Jazz trió zenészei hangolták a közönséget a művek befogadására a két modern felfogásban alkotó tehetség közös kiállításán a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ emeleti előterében. Bengt Birck és Szabó Kraker László tegnap nyílt tárlatának friss, humorral, játékossággal és erős színekkel telített világa – összhangban a könnyed dallamokkal – rabul ejtette a művészetbarátokat.

A kiállítást Kerpel Péter nyitotta meg. A művésztanár köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy e két alkotó munkásságát ismertetheti a művészetek iránt érdeklődő vendégekkel, a megjelent rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel. Kerpel Péter összefoglalta, a 78 éves Bengt Birck évekig dolgozott egy müncheni kiadónál, majd sok éven át saját antikváriumát vezette. Fiával gyermekkönyveket illusztrált, mely rajzok mesteri vonaljátékot tükröznek, kedves, könnyed humorú bájos mesefigurák köszönnek vissza a lapokról. Bengt Birck 1997 óta él Homokbödögén, ahol nyugodtan élvezheti a csendes falu nyújtotta magány alkotásra buzdító napjait.
- Bengt Birck elsősorban festett fáival vált ismertté. Ezek jórészt tölgyből, akácból és bükkfából készültek. A vidéken összegyűjtött faformákat – hasított rönköket, nagy szilánkokat, deszkákat – befestette úgy, hogy azok megőrizték eredeti karakterüket. A kékbe ágyazott erős, tiszta meleg színekből felépített madárcsapatok, gyümölcs füzérek és mesebeli falvacskák egy Marc Chagall-féle szürreális világ fantasztikus idilljének mesehősei – tette hozzá Kerpel Péter.
Bengt Birck az elmúlt két évben intenzíven foglalkozott a magyar tájjal. Utazott és élményeit lerajzolta, lefényképezte, majd olajképpé formálta. Olajfestményei általában szeretetet és humort sugároznak, amit a kiállított művek határozottan tanúsítanak. A felvonultatott alakok a vidéki és városi élet jellegzetes figurái, tipikus hangulatot árasztva – fogalmazott a művésztanár.    

A tárlaton a rangidős művész mellett egy fiatal alkotótehetség is bemutatja munkássága egy szeletét. Szabó Kraker László Pápán született és a városhoz köthető első meghatározó élménye is, amely a képzőművészet irányába vezette. Ötévesen nagyapja lovakról készült rajzai ragadták meg figyelmét, ezeket igyekezett lemásolni. Később a pápai Zimmermann Általános Iskolában Somfai Zsuzsanna rajzórái irányították tehetségét, majd az Acsády Ignác Szakképző Iskola férfiruha-készítő szakán Elekes Lajosné csiszolgatta ízlését grafitmaszatos szakmai rajzai mentén – emelte ki a fiatal tehetség munkásságának korai mérföldköveit Kerpel Péter.
- Barátok hívására jöhetett Bécs és a weboldaltervezés. Barátok tanították a 21. századi technikára, hittek tehetségében, segítették elindulását az elektronikus művészet felé. Budapestre kerülve találkozott élete legmeghatározóbb mesterével. Borostyánkői Mátyással. Tőle tanulta a legtöbbet, emberséget, tudást és alázatot. Képeiről tudni kell, egy kiemelkedő siker eredményeként született jelentős részük. Az első kép (a gerelyhajító) az Ezüstgerely pályázatra készült 2011-ben, ahol a beérkezett közel 700 pályaműből került be a Budapesti Sportagórára a kiállított 130 alkotás közé. Ezt követően tervezte a többi olimpiai sportággal kapcsolatos kompozíciót – mutatta be Szabó Kraker Lászlót a művésztanár.
A kiállításmegnyitón elhangzott, minden kép nagy értéke, hogy a bemutatott sportág jellegzetes közegének, mozgásrendszerének azt a pillanatát mutatja be, amely szinte minden lényeges elemet tömören magában hordoz. Az alkalmazott technika annyira mai, hogy szinte látja az ember megelevenedni a figurákat egy sportműsor indító képsorában, vagy egy különleges animációs filmben. Szabó Kraker László tervezi a sorozat bővítését, de más témához nyúlna. A fiatal alkotó az erotika világában szeretné ugyanezt a formanyelvet kipróbálni.  

A tárlat május 5-ig tekinthető meg a JMSZK színházépületének emeleti előterében.


Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!