Pápa-Beat ráadás


2013-04-06 23:42:40  | cikk: HuHa  | 


Pápa-Beat ráadás főképe
Múlt év szeptemberében nyílt meg a Pápa-Beat című egyedülálló kiállítás, melyet a Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltára szervezett a pápai könnyűzenei kultúra elmúlt évtizedeinek felidézésére. Ennek a tárlatnak a kibővített anyagát mutatták be pénteken az érdeklődőknek. Petrik Iván levéltáros érdeklődésünkre elmondta, Magyari Jenő és Horváth Béla kezdeményezésére jött létre egy digitális archívum a pápai könnyűzenei élet elmúlt hatvan évéből, és ennek anyagából készült a múlt évben megnyitott kiállítás, amit nagyon sokan megtekintettek az elmúlt hónapokban. A kiállítás kapcsán sok újabb fotó, újságcikk, filmanyag is előkerült a pápaiaktól, pápai zenészektől, így jött az ötlet, hogy bővítsék a tárlatot és azt is megmutassák az emlékezni vágyó közönségnek.
-Hetven újabb dokumentummal gyarapodott a tárlat anyaga, olyan zenekarokról is tudunk mutatni képet, melyekről eddig nem volt anyagunk. Így például a Tini Band zenekar, melynek akkora rajongótábora volt, mint az Utódok együttesnek, és amelyről eddig nem volt anyagunk. Láthatók most a Türr zenekar anyagai is, ez az együttes a gimnázium formációja volt, aminek tagja volt Varga István, aki később az Utódokban folytatta a zenélést.
A kiállítás kibővített anyagát Petrik Iván ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, majd Lukács László, több pápai zenekar egykori tagja emlékezett a beat-korszakra. Az Utódok zenekar előtt már voltak szervezett együttesek, melyek falusi bálokban, városi rendezvényeken léptek fel, az első kezdeményezés után jött a Hawaiana együttes, a Syncom együttes, az Albatrosz zenekar és aztán alakult meg az Utódok – idézte fel a kezdeteket.
-Én az Elekthermax vállalatnál kezdtem el zenélni egy névtelen zenekarban, ami egy fellépést ért meg. Ez 1963-ban volt. Akkor autodidakta módon tanultam szaxofonozni, aztán a Hawaiana együttesben gitároztam is, később a zongorával is megbarátkoztam és énekeltem is a zenekarokban. A hobbi szintű zenélés nagyon nehéz és rögös volt, mi rakodtunk be az autókba, mi raktuk össze a technikát a helyszínen, bepróbáltunk, végigjátszottuk az éjszakát, majd pedig hajnalban fáradtan összerakodunk és hazamentünk. És másnap reggel mentünk dolgozni – mesélte az egykori zenész, hozzátéve, minden nehézség ellenére ma is úgy érzi, az a tíz év, amit aktív muzsikálással töltött, kitörölhetetlen, szép időszaka életének, amit nagyon szeretett.
Lukács László a kiállítás megnyitón egy video összeállítással idézte fel az elmúlt évtizedek pápai zenekarainak fellépéseit, majd a tárlat internetes verzióját mutatták be a levéltér munkatársai, aztán pedig megszólaltak a hangszerek is.
A kiállítás április végéig tekinthető meg a levéltárban, de a munka ezzel nem áll meg. A Veszprém Megyei Levéltár Pápai Levéltárának munkatársai továbbra is várják a múltidéző pápai könnyűzenei dokumentumokat, melyeket digitalizálva őriznek meg az utókornak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!