Életünk és a stressz - Megkezdődött az Egészségügyi napok 2013. rendezvénysorozata


2013-04-06 06:38:46  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Életünk és a stressz - Megkezdődött az Egészségügyi napok 2013. rendezvénysorozata főképe
Tomorné Novák Irén tanár, életvezetési tanácsadó Életünk és a stressz című előadásával kezdődött meg tegnap délután az Egészségügyi napok 2013. évi rendezvénysorozata a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színház épületében.  Mint az életvezetési tanácsadó mondta, a stressz mindennapi életünk része, alkotó energiáink forrása, mely cselekvésre sarkall, segíti küzdelmeinket.
- Stressztűrő-képességünket nagymértékben befolyásolja, hogy tisztában vagyunk-e saját képességeinkkel, helyesen ítéljük-e meg egyéni vállalásaink lehetőségének mértékét. Nem helyezzük-e túl alacsonyra a lécet, vállalva ezzel az egyhangú kihívások nélküli, de ugyancsak stresszes életet vagy nem helyezzük-e rendszeresen túl magsara, átugorhatatlan akadályokat képezve, örök sikertelenségre kárhoztatva magunkat. A stressznek két fajtája van, az eustressz, amely segít, inspirál és a distressz, amely ártalmas. A stressztűrő-képesség hiánya kiváló képességű embereket, akik jó stressztűrő-képességgel rendelkeznek, segíti az önérvényesítésben, önkifejezésben - mondta Tomorné Novák Irén.
Előadásában beszélt még Claude Bernardról, Walter Cannonról és végül Selye János magyar osztrák tudósról is.
- A magas munkahelyi stressz foglalkozási ártalom, amely leszívja az ember szellemi,idegi és pénzügyi tőkéjét. 1992-ben a WHO világméretű járványként titulálta. A stressz azonban nem csupán a munkahelyen lehet jelen, a családban is sajnos- tette hozzá.
Végül az életenergia-modellről, annak fontosságáról beszélt a szép számban megjelenteknek.
- Ha az egyes ember számára rendelkezésre álló életenergiát egy vízszintes cölöpnek képzelnénk el, amely öt tartóoszlopon áll, s az öt tartóoszlop alatt elképzelnénk egy személyiségfejlődést, mely folyamatosan a fölötte álló fogalmakból táplálkozik, akkor ezekbe a kis tartóoszlopokba a következőket írhatnánk. Alvás, mozgás, szociális mező, egészséges táplálkozás és a munka. Ha megnézzük a mai kor emberének mezőit, akkor kevés alvás, nulla mozgás, elidegenedett emberi kapcsolatok lehetnének láthatóak, egészségtelen, időhiányos étkezés és 90 százalék munka. Nagyon fontos az önismeret, az időbeosztás, a prioritások keresése. Kerüljük a kritikus tömeget, tanuljunk meg nemet mondani - hangsúlyozta Tomorné Novák Irén.
Az előadó felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy az alvás stresszoldó. Elengedhetetlenül szükséges a jó minőségű alvás, mert éjszaka termelődnek a növekedési hormonok, amelyek regenerálják az elhasználódott szervezetet.
Elmondta még, hogy a mozgás és a sport is nagyon fontos a kiegyensúlyozott életben. A mozgás szorongásoldó. Ne hagyjuk magunkat szorongani. Ezenkívül a szülők tisztelete, fenntartások nélküli elfogadása, a hála, hogy élünk, a barátok támogatása, a segítségnyújtás az idegeneknek és a bajbajutottaknak nagyon megemeli az ember rezgésszintjét.
Az Egészségügyi napok vasárnap este folytatódik, amikor is Szabadkai Verita tart fitness aerobic edzést a Türr István Gimnázium tanulóinak. Hétfőn 17 órakor pedig Borbély Lajosné életmód tanácsadó egészségi állapotokat befolyásoló tényezőkről beszél majd a Pedagógus Művelődési Házban, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!